Nyolc tartózkodással és hét igen szavazattal zárult a VII. kerület önkormányzatának a szavazása, vagyis nem lesz éjféli záróra a Bulinegyedben.

Szerdán szavaztak

Vajnai Attila helyi aktivista helyi aktivista osztotta meg a Facebook-on, hogy 8:7 arányban leszavazta a testület az éjjeli zárórát. Azt is írta, hogy „Újra megígérte a polgármester, hogy szigorúbb fellépésre kéri a rendvédelmi szerveket a kerületben.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A kerület vezetője nem támogatta

A fotón az is látszik, hogy a kerület polgármestere, Niedermüller Péter is a nemmel felérő tartózkodás-gombot nyomta meg. Igennel a Fidesz képviselői, függetlenek és az éjféli zárást követelő Élhető Erzsébetváros képviselője, Garai Dóra szavazott.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szeptemberben jött az ötlet

Mint ahogy azt mi is megírtuk, szeptemberben előkerült egy önkormányzati rendelet javaslat, melyben az áll, hogy a bulinegyed összes kocsmáját éjfélkor kötelező bezárni. Kivétel a péntek és szombat este, amikor hajnali fél ötig nyitva lehetnek.

Nagy a feszültség

A pesti belváros bulinegyedében régóta nagy a feszültség az ott élők és a vendéglátósok között. Niedermüller Péter, a DK színeiben részben azért is nyerte meg 2019-ben a polgármester választást, mert megoldást ígért a helyzet rendezésére. Munkacsoportok álltak fel, hogy megtalálják a mindenkinek elfogadható közös kompromisszumot.

Általános zárás éjfélkor

A kérdéssel foglalkozó munkacsoportoknak nem sikerült megtalálni a megoldást, a lakók azonban egyre türelmetlenebbek. A minap előkerült egy olyan önkormányzati javaslat, amely október 15-től általános zárást írt volna elő éjfélkor, kivétel a péntek és szombat este, amikor hajnali fél ötig nyitva maradhatnának a kocsmák.

Ablakok alatt öklendező bulizók

A bulinegyedben élőknek elegük van a házaik előtt randalírozó, üvöltöző, hányó turistákból. Pihenni szeretnének, azt állítják, nekik is joguk van a nyugalomhoz, nem akarnak azért elköltözni a belvárosból, mert mások ott tivornyáznak.

Magyarázkodik a polgármester

Erzsébetvárosban az ígéretek ellenére még nem sikerült olyan hatékony megoldást találni, amely biztosítaná a lakók és a kocsmák együtt élését. Emiatt most Niedermüller Péter, polgármester magyarázkodni kényszerült. A közösségi oldalán mondta el, hogy az éjféli zárás csak egy munkaanyag, amiből több is van, dolgoznak a megoldáson a munkacsoportok és biztosít mindenkit arról, hogy csak egyeztetések után hoznak majd végleges döntést. Mint fogalmazott:

Három éve ezen dolgoznak

„Ígéretünkhöz híven folyamatosan azon dolgozunk, hogy élhetőbbé tegyük a kerületet, és megoldjuk Belső-Erzsébetváros problémáit, amelyek jóval 2019 előtt alakultak ki. Az önkormányzati választás után a munka megkezdődött, létrehoztuk a Belső-Erzsébetváros munkacsoportot, hogy a vendéglátósok és a lakók bevonásával olyan szabályokat hozzunk létre, amelyek kompromisszumra épülnek és mindenki számára elfogadhatók. A konszenzusos kritériumrendszer megalkotásával és életbe lépésével sokkal kevesebb panasz érkezik a vendéglátóhelyekre, de még nem oldódott meg minden probléma. A munkacsoport folytatja munkáját, s az önkormányzat hatósági irodája igyekszik monitorozni a rendszert.” – írta a polgármester.

Nem akarnak elköltözni a lakók

Az erzsébetvárosi közösségi oldalakat elnézve az ott élők roppant türelmetlenek. Elegük van a hajnalig tivornyázó bulizókból, nem akarnak sem füldugót hordani, nem akarnak hangszigetelt nyílászárókat csináltatni és elköltözni sem akarnak. Állítják, ők itt élnek és itt is akarnak maradni, oldja meg végre az önkormányzat a helyzetet, hiszen ezt ígérték nekik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A bulinegyed