Noha sokáig úgy lehetett érteni, hogy minden pedagógus pályázhat, az önkormányzat ezt pontosította: csak azoknak nyílik meg a lehetőség, akik a helyhatóság kötelékében dolgoznak.

Állítják, minden tiszta és világos volt

„A tömegével távozó tanárok példáján okulva lépett a képviselő-testület, de a hivatalos kommunikáció egyértelmű volt, a kiadott sajtóközleményben szó sem volt támogatott tanárokról” – írta a 6. kerületi önkormányzat a 24.hu érdeklődésére. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ennyivel segítenének

A portál azt követően kereste meg Terézváros vezetését, hogy kiderült, hogy a tervek szerint három éven át havi bruttó 150 ezer forint támogatást ad meg annak a 18 tanárnak egy albérlet-támogatási program keretében, akik sikeresen pályáznak.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Apróbetűs” részletek”

Később aztán 25-re emelték a keretet és kiderült az is, hogy csak az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozók részesülhetnek a támogatásban. Vagyis az általános- és középiskolai tanárok körön kívül esnek.

Az óvodapedagógusokra vonatkozik

Az önkormányzat közlése szerint megpróbálják legalább azokat a tanárokat megtartani, akik a kerület alkalmazásában dolgoznak. Jelezték, nem véletlen, hogy az önkormányzat a státusztörvény elfogadása után tette közzé a felhívást, hiszen az óvodapedagógusok is a frissen meghozott jogszabály hatálya alá tartoznak.

Vezényelhetőek lesznek

A nagy vitákat kiváltó jogszabály alapvetően az általános- és középiskolai tanárokat érinti a legjobban. Nekik a közalkalmazotti státuszuk megszűnése mellett számolni kell azzal is, hogy egy másik intézménybe is átvezényelhetik őket.

A média a hibás

De vissza a 6. kerületbe: az önkormányzat szerint sok lap tévesen „tanárokra” hivatkozott a program elindításakor, holott az önkormányzat közleményében nem ez szerepelt. „Ha valaki csak címek alapján tájékozódik, akkor valóban téves következtetést vonhat le, de a megjelent sajtótermékek címadására az önkormányzatnak nincs ráhatása” – írták.

Bővítenék a kört

Kiemelik, hogy már dolgoznak azon, miként támogassák azokat, akik most kimaradtak, s minél több tanár tarthassa meg állását a terézvárosi iskolákban. Ennek része lesz az is, hogy a tervek szerint szeptembertől kibővítenék a támogatottak körét.

Minden a népszerűségtől függ

Mindez öt általános iskolai tanárt jelentene a gyakorlatban. Ennél nagyobb bővítés egyelőre nincsen tervbe véve, ugyanis még azt sem lehet látni, hogy erre a keretre hány jelentkezést kell elbírálniuk. Így sok függ majd a népszerűségtől.

Talán a tűzoltók is beleférnek

Amennyiben ezt tapasztalja az önkormányzat, akkor elképzelhető, hogy a testület újranyitja a kérdést”. Megjegyezték, hogy a katasztrófavédelem munkatársaira is gondolnak, így lehet, őket is beveszik a támogatotti körbe. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünkön a terézvárosi Bajza utca látható, forrás: Google Street View.)