Hiába szeretné valaki idő előtt pénzért megkapni az oltást, egyelőre kizárólag állami oltási program van – mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón, aki arról is beszélt, hogy a kormány nem támogatja a Várnegyedben a lakásbérleti díjak emelését, sőt azt szeretnék, ha a bérlők megvásárolhatnák a lakásukat.

Nyárra várják a korlátozások feloldását

Bízunk abban, hogy nyárra visszatérhet a normális élet – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy meddig maradhatnak a korlátozások. Azt is elmondta, hogy március végéig a középiskolásoknak is biztosan marad a digitális oktatás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Pénzzel nem lehet megváltoztatni az oltási sorrendet

A miniszter arról is beszélt, hogy pénzzel nem lehet megvásárolni azt, hogy valaki előrébb kerüljön az oltási sorrendben. A miniszter ezt arra válaszolva felelte, hogy magáncégek vásárolhatnak-e vakcinát és azok, akik az oltási sor végén vannak, pénzért beadathatják-e maguknak. Ezzel kapcsolatban az is elhangzott, hogy még a kormányok sem tudnak elegendő vakcinát vásárolni, ezért kizártnak tartja, hogy magáncégek jelenleg tudnának-e oltást venni a gyártóktól.

Fél éves bezárás azoknak, akik a tiltás ellenére kinyitnak

A miniszter elmondta, azokat a vendéglátóegységeket, amelyek a tiltás ellenére kinyitnak hat hónapra be fogják záratni. Akik ilyen helyen vendégként tartózkodnak szabálysértést követnek el és bírságot fognak kapni – mondta a miniszter. Hozzátette: ezeket a szabályokat senki sem jókedvében találta ki, hanem azt szeretné mindenki, hogy megfékezzük a vírus harmadik hullámát.

A kormányinfón beszél a miniszter

Kínai vakcina

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az elkövetkező hónapokban félmillió adag kínai vakcina érkezhet Magyarországra, a brit AstraZeneca oltást pedig 65 év felettiek is megkaphatják, mert a magyar hatóságok szerint hatékony.

Orosz oltás

Az orosz oltással kapcsolatban elhangzott: február végéig 300 ezer ember beoltásához elegendő oltóanyag érkezik, utána pedig további 700 ezer adagot szállít az orosz gyártó.

Minden kipróbált vakcinára nyitott a kormány

A kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcinát, amellyel a világon már több mint egymillió embert beoltottak és engedélyezték, azt “behozzuk”. Emellett az alkalmazás előtt még a Nébih is be fogja vizsgálni.

Nem támogatják a lakásbérleti díjak emelését

Az első kerületi ellenzéki polgármester szeretné megemelni a lakásbérleti díjakat a Várban. Mivel ott szinte senkinek sincs magántulajdona, sokan évtizedek óta önkormányzati bérlakásban élnek. A miniszter ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy az lenne az ideális, ha a Várban is minden bérlő megvásárolhatná azt a lakást, amit régóta bérel, a kormány pedig nem támogatja a lakbéremelést. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép forrása: MTI/Balázs Attila