Az újabb, módosított tervekre is megkapta az építési engedélyt a Városliget közepére tervezett új Nemzeti Galéria. A fővárosi kormányhivatal ahhoz is hozzájárult, hogy a tervezők eltérjenek az országos építési követelményektől. A jelenlegi tervek szerint az épület legmagasabb pontja 31,2 méter lesz, ez nagyjából egy tízemeletes panelház magassága.

A Petőfi Csarnok területén épül meg

Az új épület a tervek szerint 13 ezer négyzetméteres lesz, és a volt Petőfi Csarnok területén valósulhat majd meg. A nyilvánosan elérhető tervek alapján az összes beépített terület meghaladja majd az 50 ezer négyzetmétert, míg a burkolt felület 18 ezer négyzetmétert foglalhat el a parkból. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mintha egy tízemeletes panel kerülne oda

A jelenlegi tervek szerint az épület legmagasabb pontja 31,2 méter lesz, ez nagyjából egy tízemeletes panelház magassága. Panelházak jellemzően nem épülnek közparkokba, az új épület viszont a Városliget kellős közepére kerül majd.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A Pecsa kisebb volt

A Pecsa a szabadtéri színpaddal együtt sem volt több 11 ezer négyzetméternél, ráadásul a nyitott szabadtéri színpadot, illetve a csarnok 12 méter magas régi épületét nehéz egybevetni ezzel a 31 méter magas létesítménnyel.

Módosított tervek

Az új Nemzeti Galéria terveit többször is módosították, és vélhetően még fogják is, mert Baán László, a Városliget beépítéséért felelős miniszteri megbízott tavasszal még arról beszélt, hogy 2024–25-ben kezdődhet az építkezés, de a Városliget Zrt. most azt állítja, hogy az építkezés a „ország gazdasági lehetőségeinek függvényében kerül majd ütemezésre”.

Akár 2027-re is elkészülhet

Ez azt jelenti, hogy egyelőre nincs konkrét időpont a projekt indítására, az építkezés elkezdéséről vélhetően a kormány dönt majd. Optimális esetben 2027-2028 körül akár be is fejeződhet a munka.

Egyedi döntés

Lázár János építési minisztériuma korábba arról tájékoztatott, hogy az állami beruházások felfüggesztése jelenleg a fővárosi múzeumprojektekre is vonatkozik, de „ezek megvalósításáról a kormány egyedi döntéseket hozhat”.

A Várba költözik a Nemzeti Galéria

A Nemzeti Galéria egészen addig a budai Várban működik majd, ameddig az új épület nem készül el. Az ottani állapotok nem a legjobbak: augusztusban egy hevesebb esőzés után több kiállítótér is beázott, de a műemlék tárgyaknak nem esett bajuk – tudta meg a Népszava.

A várakozás jegyében

Korábban sem ment minden gördülékenyen. A Néprajzi Múzeumot már 2017 decemberében bezárták, az új épületet pedig csak 2022 májusában adták át. A közlekedési múzeum városligeti épületére 2015-ben ettek lakatot, és akkor azt ígérték, hogy az évtized végére egy teljesen új, korszerű intézmény nyílik a helyén. Egyelőre az építkezés se kezdődött meg az új kőbányai helyszínen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az új Nemzeti Galéria jelenleg elérhető látványterve – Forrás Liget Budapest