“Itt a Lex Pázmány, a kormány karácsonyi ajándéka Józsefvárosnak” – írja Pikó András, Józsefváros polgármestere, majd így folytatja: “Nem csak a helyi önkormányzat által meghatározott örökségvédelmi követleményeket, helyi védelmet, hanem az önkormányzat által kihirdetett változtatási tilalmat sem kell figyelembe vennie az állami kiemelt beruházások tekintetében az eljáró hatóságoknak, sőt, a szükséges közútkezelői engedélyeket sem az önkormányzat, hanem a közlekedési hatóság adja ki mostantól.”

A rádió épületeinek helyén épül a Pázmány egyetem campusa

Ahogy azt korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, az új rendelet annak kapcsán született, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új kampuszát a Magyar Rádió korábbi épületeinek elbontásával akarják létrehozni, miközben sokak szerint a projekt túlépítést és értékpusztulást eredményez. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lex Pázmány

A Magyar Rádió egykori épületeinek bontása roppant megosztó. A Fővárosi Kormányhivatal nem engedélyezte a bontást, ezt követően áttették az engedélyezési eljárást a Szentendrén működő Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz. Ott először átment, majd visszavonták, végül ismét átment rajtuk, így van engedély a bontásra. Erre tett most rá egy lapáttal az úgynevezett Lex Pázmány, vagyis a Pázmány egyetem építését megkönnyítő rendeletcsomag. Ezen akadt ki Pikó András, a kerület polgármestere.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kiszolgáltatottság

“A Lex Pázmány véglegessé tette az önkormányzatok és a magyar lakosság kiszolgáltatottságát és jogfosztottságát a területükön, a szomszédságukban építeni akaró állammal, vagy kormányzati kegyben lévő beruházóval szemben. Nincs olyan írott vagy íratlan szabály, elv, vagy törvényi akadály, amit ne hágna át a kormány, ha hatalmi, politikai vagy gazdasági érdekei ezt diktálják. Ha kell rendelettel írnak felül törvényt, vesznek el jogot, hatáskört, vesznek semmibe helyi véleményt, akaratot, szomszédok jogait. “ – írja Pikó, majd így folytatja:

Nem számít a pénz

“Nincs az az ár, ami drága lenne a hatalom akaratával szemben. A Pázmány ügye azt bizonyítja, hogy nem számít a pénz, több ezer ember életének és otthonának biztonsága. Egyetlen hatástanulmány nélkül bontanak és majd építenek, nem tudjuk milyen hatása lesz ennek a közelben lévő épületekre, és a bennük élőkre. Ez így nem beruházás, hanem kockázatos emberkísérlet.”

Nevesített felelősök

Józsefváros polgármestere nevesíti a felelősöket is, így fogalmaz: “Ezeket a döntéseket emberek hajtják végre, akik a kormányzati döntés és akarat mögé bújnak. De ha az emberkísérlet, ne adja Isten, rosszra fordul, akkor személyes felelősséget kell viselniük nekik is. A legnagyobbat azoknak, akik megrendelőként és kormányzati felelősként jegyzik a Pázmány beruházást: Lázár János miniszter és Lánszki Regő államtitkár, Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora.”

Megtámadják a döntést

A józsefvárosi polgármester leszögezi, hogy az Alkotmánybíróságon és közigazgatási bíróságon fogják megtámadni a meghozott döntéseket és mindent megtesznek, hogy csökkentsék a lakosok érdeksérelmét és azokat a veszélyeket, amelyeket egy – szerinte – előkészítetlen, felelőtlen bontás okoz. 

Ikonikus épület

Az egykori Magyar Rádió épületeinek elbontásával megsemmisül a közel 100 éves Magyar Rádió összes ikonikus épülete. Az 1928-ban épült Stúdiópalota, amely a világon az első kifejezetten stúdiók céljára létrehozott épület. Az 1930-as évek elején zenekari fellépések számára épített, legendás 6-os Stúdió, amelynek akusztikáját Békésy György, későbbi Nobel-díjas magyar tudós alakította ki. Érdemes kiemelni, hogy Békésy a Pázmányon doktorált a 20-as években. Tehát egy volt pázmányos egyik főművét szeretnék lebontani.

Pázmány díszdoktora

A Bródy S. u. felőli főépület egy fontos 56-os helyszín is, aminek csak a utcafelőli főfalát hagynák meg. A bunkerstúdió egy hidegháborús mementó, a Pagoda, a modern művészet egy fontos darabkája.. A rádió épületében mondott beszédet a 1938-ban a későbbi XII Piusz pápa, aki a Pázmány Egyetem tiszteletbeli doktora. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A Magyar Rádió korábbi székháza – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu