A kormány a Fidesz szavazókat sem kíméli Budapesten. A minap több ellenzéki kerülettől csaknem 10 milliárd forintot vont el a kormány. Ezek nagyrészt olyan pénzek voltak, amelyeket a korábbi fideszes vezetés alatt ígértek oda egészségügyi fejlesztésekre. A kormány Budapestet célzó elvonásai minimum 306 ezer fideszes szavazót is érintenek.

6 milliárd kihúzva

A 2. kerületi önkormányzat 6 milliárd forinttal kap kevesebbet a Frankel Leó úti rendelő építésére, mint amennyit az előző fideszes polgármesternek, Láng Zsoltnak ígért a kormány. Ez azt jelenti, hogy csaknem 20 ezer fideszes szavazó, aki Láng Zsoltra adta le a voksát, most hoppon marad.

A fideszes szavazók is szívnak

A 2019-es önkormányzati választásokon Láng Zsoltra, korábbi fideszes polgármesterre 19377-en szavaztak, a győztes ellenzéki Örsi Gergely pedig 21557 szavazatot kapott. A kormány elvonásai így csaknem 20 ezer fideszes, kormánypárti szavazót is negatívan érintenek a kerületben.

Három éve tervezik

Őrsi Gergely, a 2. kerület polgármestere bejegyzésében azt írta, hogy három éve tervezik megépíteni a rendelőt, amire még Láng kért támogatást, de végül sikertelen volt a közbeszerzés. Azóta viszont emelkedtek a kivitelezési árak, így Őrsi már egy kisebb rendelőt tervezett.

Csökkentett támogatás

2019 májusában még 8 milliárd forint lett volna a fejlesztésre, ebből 1,2 milliárdot állt volna az önkormányzat, a többit pedig az állam. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint azonban a támogatás összege már csak 1,87 milliárd forint, amiből 1,2 milliárd az önkormányzati önerő, azaz a kormány már csak 672,5 millióval szállna be az építkezésbe – írja a Telex.hu

Taktika

A kormány taktikája egyre inkább úgy néz ki, hogy jórészt csak a fideszes önkormányzatok kapnak pénzt, az ellenzéki településektől, kerületektől pedig valamilyen ügyes kifogással elveszik a forrásokat, emiatt nagyon sok fideszes szavazó is csalódott lehet. A 2. kerület mellett a 15. és a 3. kerülettől is elvették most a beígért támogatást az év végén megjelent Magyar Közlöny szerint.

Egy közepes városnyi Fidesz-szavazót kezelnek ellenzékiként

A 3. kerületben mindössze 457 szavazaton múlott, hogy nem a fideszes Bús Balázs nyert. 26749 választópolgár szavazott a kormány emberére, míg 27206 voksot kapott az ellenzéki Kiss László. A kormány elvonásai, csak ebben a kerületben egy közepes városnak megfelelő fideszes szavazót érintenek kellemetlenül.

Az a rút 15. kerület!

A 15. kerületi forrásmegvonás a kormány szemével nézve érthető. A kormánypárti polgármester-jelölt, Pintér Gábornak 12 ezer szavazat ütötte a markát, míg az ellenzéki befutó, Németh Angéla 17 ezer voksot kapott. A 12 ezer fideszes választópolgár jóval több, mint az agglomeráció sok településének a teljes lakossága, mégis a 15. kerületi fideszes szavazók ellenzéki kerületben élnek.

60 ezer Fidesz-szavazót érint a 10 milliárdos elvonás

A kormány a mostani döntésével a 2., a 3. és a 15. kerülettől összesen 10 milliárd forintot vont el, úgy hogy ez a pénz korábban meg volt ígérve. Ha ezt a döntést fideszes választópolgárok számában fejezzük ki, akkor bőven több, mint 60 ezer fideszre szavazó ember csalódhat a kormányban.

Budapesten 307 ezren szavaztak a fideszes főpolgármester-jelöltre

Ha a budapesti főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatokat vesszük figyelembe, akkor a fideszes Tarlós Istvánra szavazó nagyjából 307 ezer budapesti csalódhat a kormány fővárossal kapcsolatos döntéseiben, persze az sincs kizárva, hogy a Karácsony Gergelyre szavazó 354 ezer ember nagy része már bánja, hogy nem a kormánypárti jelöltre szavazott. Úgy tűnik a kormányfőnek pont ez a célja.

Kiemelt kép: Orbán Viktor, miniszterelnök – Forrás: Facebook/Orbán Viktor