A vásárlók fellélegezhetnek: fenyegetőzés ugyan volt, de senki nem mérgezte meg az Auchan és a Spar üzletekben kapható tejeket. Az elkövetőt keresik, akár nyolc évet is kaphat.

Ahogy azt tegnap a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírmagazin is megírta: mérgezett tejek kerülhettek az Auchan polcaira. A Blikk úgy értesült, hogy egy ismeretlen bűnöző levelet írt az Auchannak, hogy ha nem fizetnek neki, megmérgezi az üzleteikben árult dobozos tejeket. Ezt alátámasztotta az ORFK sajtóosztályának válasza is, amely szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda külön nyomozócsoportot hozott létre a zsarolás miatt. Később kiderült, a Spar is érintett az ügyben.

Mivel az áruházláncok nem tudhatták, hogy csak egy kalandorról vagy közveszélyes bűnözőről lehet szó, ezért visszahívták a zsaroló által nevesített tejtermékeket, majd bejelentést tettek a rendőrségen, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih).

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ezt követően a hivatalnál közleményt adtak ki arról, hogy valaki megmérgezhette a több áruházláncban kapható magyar tejeket. A bejelentés szerint „több üzletlánc csomagolt termékei esetében, feltehetően gazdasági kár okozása céljából szennyezés történhetett. A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tejtermékek esetében fokozottan figyeljenek a csomagolás sértetlenségére, és csak ennek ellenőrzése után vásárolják meg, illetve fogyasszák el az adott élelmiszert.”

A Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője Helik Ferenc elmondta, hogy a polcokról több mint 40 ezer doboz tejet vettek le, azokat egyelőre elkülönítették az áruházak raktáraiban, de a vizsgálatok alapján biztos, hogy nincs mérgezett tej az áruházakban.

„Fenyegetőzés volt, de más nem, senki nem mérgezett meg magyar boltokban kapható tejeket” – tudta meg a Klubrádió Helik Ferenctől.

Magyarországon utoljára három évvel ezelőtt fordult elő hasonló bejelentés, de akkor is csak fenyegetésnek bizonyult az ügy, és az elkövetőt rövid időn belül elfogták. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a szennyezett tejtermékek ügyében zsarolás gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen, az ügy felderítéséért nyomozócsoportot hozott létre a rendőrség. Az elkövető akár nyolc éves börtönbüntetésre is számíthat – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.