Noha az utóbbi években nyugvópontra került a kérdés, de a jelek szerint a kormányt továbbra is foglalkoztatja a gondolat, hogy egyszer a magyar főváros adjon otthont az ötkarikás játékoknak.

Még inkább alkalmas

Ha Magyarország a korábbi értékelés alapján alkalmas lett volna olimpiát rendezni, akkor most „még inkább az” – vélekedett a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokáig élt a magyar pályázat

Fürjes Balázs – aki egyben az idei budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke is – az Insidethegames magazinnak beszélt erről. A nyilatkozatot a hvg.hu szemlézte. A lap emlékeztet, Budapest sokáig ott volt a 2024-es olimpia rendezési jogára pályázó városok között.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Jobb helyzetben van a főváros

2017 elején azonban – miután a Momentum Mozgalom közel 270 ezer ellenző aláírást gyűjtött össze – visszalépett. A fideszes politikus akkor a pályázat elnöke volt. Most úgy látja, a főváros még jobb helyzetben van, hogy olimpiát rendezhessen.

Nem tudja, mikor érdemes újra próbálkozni

Felépült ugyanis a Duna Aréna és a Puskás Aréna, hamarosan pedig átadják a 40 ezer néző befogadására képes atlétikai stadiont, ahol augusztus 19. és 27. között vb-t rendeznek – sorolta. Megjegyezte, szenvedélyesen érez az olimpia iránt, de arról, hogy mikor látja újra érdemesnek megpróbálni a kandidációt, a Magyar Olimpiai Bizottságnak és Budapest vezetésének kell döntenie.

Életképes város

Úgy véli, hogy a 2017-es visszalépés oka a „politikai turbulencia” volt, de úgy látja, hogy Budapest azóta más város lett. Nem csak a már említett sportlétesítmények épületek meg, de a szállodai infrastuktúra is adott. Bár a közlekedés terén van mit javítani, de „ez egy életképes város”.

2036 lehet az új céldátum

Jelezte, hogy az előző pályázatot még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is kiválónak találta. „Amikor azt mondják, hogy eljött az idő, biztos vagyok abban, hogy az ország az ügy mögé áll majd” – mondta Fürjes Balázs. A következő szabad időpont a 2036-os, amelynek rendezési jogát még senki sem nyerte el.

Jelentkezők akadnak

Mindenesetre ha a kormány úgy dönt, megpályázza a rendezést, akkor erős mezőnybe fog kerülni: Egyiptom, Németország, India, Indonézia, Mexikó, Katar, Dél-Korea vagy éppen Törökország is kacérkodik a pályázás gondolatával. Magyarország eddig 1916-ban, 1920-ban, 1936-ban, 1944-ben és 1960-ban pályázott arra, hogy az ötkarikás játékok házigazdája legyen.

Meglepő döntés

Fürjes tavaly bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő bizottságba. Annak az odaítélése meglepte a Magyar Olimpiai Bizottságot: a szervezet épp azelőtt állított fel egy, az esetleges pályázat lehetőségeit vizsgáló bizottságot, hogy a NOB bejelentette: az ausztrál városnak adja a rendezés jogát. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László.)