Kötelező lesz online vagy telefonos elérhetőséget megadniuk a háziorvosoknak – erre utasítja a háziorvosokat Kásler Miklós. A háziorvosoknak továbbá kötelező lesz januárban, egy hétvégén oltaniuk. Amennyiben nem tartják be, akkor akár 5 millió forintra is büntethetik a praxisokat.

Kötelező elérhetőség

Arra kötelezik a háziorvosokat, hogy biztosítsák betegeik számára online vagy telefonos elérhetőségüket. A beérkező, de nem fogadott hívásokra mihamarabb reagáljanak akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel – az erről szóló miniszteri rendeletet kaptak kézhez a háziorvosok. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nehéz elérni a háziorvosokat

Ténylegesen létező probléma, hogy a légúti tünetekkel jelentkező, potenciális koronavírus fertőzöttek csak nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni. Arra panaszkodnak a betegek, hogy a vonal folyton foglalt.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Nem lehet üzenetet hagyni nekik

Nagyon kevés háziorvos érhető el azonnal. Mobiljaikat általában nem teszik közé, ha pedig a praxisnak van közzétett mobil száma, akkor azt általában csak rendelési időben lehet hívni. Kevés háziorvosnak lehet üzenetet hagyni, így a betegeknek nincs lehetőségük, hogy megadják elérhetőségeiket.

Nehéz elérni a háziorvosokat

A Budapest környéki települések Facebook csoportjaiban is állandó téma a háziorvosok elérhetetlensége. A betegek sokszor egymástól kérnek elérhetőséget a saját háziorvosukhoz.

Kötelező a gyorsteszt elvégzése

A Népszava azt írja, hogy Kásler Miklós utasítása egyben elrendeli, hogy a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”. Lehetőség szerint a rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol.”

Így kell eljárniuk a vírusfertőzöttekkel

A miniszter kötelezettségként írta elő azt is, hogy a háziorvosok a vírusfertőzés súlyosságától függően írjanak fel gyógyszert, valamint intézkedjenek a súlyosabb esetek kórházi beutalásáról. Az otthonukban kezelt betegek állapotát pedig kísérjék figyelemmel.

Oltási napok a háziorvosoknál

Kedden Müller Cecília határozatban tette közzé a már karácsony előtt bejelentett januári oltási akciónapok háziorvosokat érintő részleteit. Ebben a legfontosabb rész az, hogy a háziorvosokat felkérik arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl, ők is tartsanak oltási akciónapokat.

Oltási napok időpontjai

Három lehetőség közül választhatnak a háziorvosok:

  • januárban legalább egy hétvégén, vagy
  • egy általa választott péntek-szombati napon, amelyet egyeztet a megyei oltási bizottsággal, vagy pedig
  • pénteken 14–18 óra, szombaton 10–18 óra közötti időszakban tartják az oltási akciónapot

Akár 5 milliós büntetést is kaphatnak

Ha a háziorvos nem a határozatban foglaltaknak megfelelően jár el, megsérti azt, akkor akár 5 millió forintos büntetést is kaphat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció