Novemberben töltötte be 80. életévét, és biztosra ment: elégette edzésnaplóit, emiatt sem szeretne már visszatérni a sportba az egyik legsikeresebb magyar edző, számos magyar kajakos olimpiai bajnoki cím kovácsa, Fábiánné Rozsnyói Katalin.

Életműdíjat kapott

Már nem dolgozik aktívan, mégis az Év Sportolója-gála egyik főszereplője volt Fábiánné Rozsnyói Katalin. A kiváló kajakedző korábban hatszor lett az év edzője sorozatban, most pedig kiemelkedő sikerei elismeréseként életműdíjat vehetett át. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kőkemény munkamódszerek

Fábiánné Rozsnyói Katalin híres volt kőkemény munkamódszeréről. A vele dolgozó lányok pontosan tudták, vért kell izzadniuk a sikerért. Kőbán Rita, Kovács Katalin, Janics Natasa és Kozák Danuta egyaránt tanítványként jutott el az olimpiai és a világbajnoki címekig.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Nem zavart, ha szenvednek”

„Nem zavart, ha szenvedtek. Inkább elfordítottam a fejemet. A célt sikerült elérnünk, ez volt a fontos” – mondta a Borsnak Kati néni, aki tavaly novemberben töltötte be 80. életévét. Emiatt is érzi úgy, már nem dolgozik többet a sportban.

Elégette az edzésnaplókat

„Kizárt a visszatérés, jobb, ha a vízpartól figyelem az fejleményeket” – tette hozzá.  Hogy biztosra menjen: elégette edzésnaplóit, más írásokat pedig az iratmegsemmisítő darált le. Muzeális értékekről van szó, hiszen azok segítségével született a válogatott tanítványai által jegyzett 11 olimpiai, 84 világ- és 70 Eb aranyérem.

 Elárulta, ki volt a kedvence

A mesteredző, sosem rejtette véka alá, ki volt a számos bajnok közül a kedvence. Rá is csak egyszer haragudott meg. „Nem titok, kedvenc versenyzőm, Kovács Kati az utolsó szavamig végrehajtotta az előírásaimat Egyszer, de csak egyszer alaposan megharagudtam rá, mert az engedélyem nélkül ment el hódeszkázni. Persze, meg is sérült” – emlékezett vissza a kiváló szakember.

Párizsban is ott lehet

A mindig szókimondó legendának persze a hat olimpiai aranyával magyar rekorderrel is együtt dolgozott. „Akik azt hiszik, a hatszoros olimpiai bajnok, ismét anyai örömök elé néző fradista Kozák Danuta nem jut el a francia fővárosba, a 2024-es olimpiára, tévednek, mert nem ismerik különleges akaraterejét. Egyedül attól félek, hogy megsérül” – fogalmazott Kati néni.

Ő is kajakozott

Fábiánné Rozsnyói Katalin 1957-ben kezdett kajakozni az Újpesti Dózsában, majd 1966 és 1973 között volt a válogatott tagja. Két évtizedes sportolói karrierjének csúcsát az 1968-as mexikói olimpia jelentette, amelyen Pfeffer Annával ezüstérmet nyert K–2 500 méteren.

1977-ben kezdett el edzősködni

A 14 országos bajnoki címet hozó pályafutása befejezése után, 1977-ben kezdett edzősködni volt klubjában, férje, az olimpiai bajnok Fábián László szakosztályvezetése alatt. Eleinte kisgyermekekkel foglalkozott, utólag nagyon fontosnak ítélte meg ezt az időszakot, amelyben hasznos tapasztalatokkal gazdagodott.

Nemzetközi sikerek egymás után

Az UTE, az MTK és a Vasas SC trénerként több olimpián volt a magyar csapat tagja, 1989 óta mesteredző. Első jelentős sikereket elérő versenyzője Mészáros Erika volt, akinek ő adta a kezébe a kajaklapátot, és aki húszévesen két világbajnoki címet is szerzett. Katin néni férje, Fábián László olimpiai bajnok kajakozó 2018-ban hunyt el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fábiánné Rozsnyói Katalin. Fotó: 24.hu