A Budapesttől légvonalban alig 43 km-re fekvő Tatán régóta ügy van abból, hogy a Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport építsen-e az Öreg-tó partján ötcsillagos luxusszállodát, vagy sem. A botrányt az okozta, hogy sokan nem akarják ezt a beruházást, tüntetéseket is szerveztek. Már 2 éve gyűlnek az aláírások a petíción, most kiírták a helyi népszavazást.

Július végén szavaznak Tatán

Július 31-ére tűzte ki a tatai választási bizottság a civilek által kezdeményezett népszavazás időpontját, a voksolás azt szeretné megakadályozni, hogy az Avalon-csoport szállodát építhessen az Öreg-tó partján. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több fejlesztést is megakaszthatnak

Horváth József, tatai jegyző tájékoztatása szerint a szavazásra feltett három kérdés közül kettő konkrétan a hotel telkének helyrajzi számához kapcsolódik. A harmadik kérdés támogatása viszont megakadályozná, hogy az önkormányzat az Öreg-tó teljes partján településfejlesztési megállapodást kössön, ez több tervezett fejlesztést megakasztana.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

14 millióba kerül

Eredményes népszavazás esetén a képviselő-testület egy évig nem hozhat a szavazással ellentétes döntést. A referendum lebonyolításához a város 14 milliós forintot különített el a költségvetésben.

A választók felének kellene szavazni

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a választópolgárok több mint fele, közel tízezer ember voksol. Egy-egy kérdésben a szavazás eredményességéhez az érvényes szavazatok több mint felének azonossága szükséges – ismertette a jegyző.

15 milliárdos szálloda

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján. A beruházók szerint a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhat a létesítmény, emellett 80-100 fő alkalmazására nyújt lehetőséget.

A látványtervek szerint így nézne ki a szálloda

Nagyszabású tiltakozás

A tervek ellen nagyszabású lakossági tiltakozás bontakozott ki, a beruházás megakadályozása érdekében Stop Avalon Tata néven alakult civil mozgalom, amely több tüntetést szervezett. Az első online petíciót 2020-ban indították, ezt 8 ezernél is többen írták alá.

Környezetrombolás

A petícióban az áll, hogy a 19 méter magas szálloda megépítése egybefüggő épület-monstrumot eredményezne a tatai Etvös József Gimnázium épülettömbjével, a hozzávezető út pedig természetvédelmi területen át vezetne, környezetrombolással.  

Városkép,- és természetvédelem

„Kinyilvánítjuk azon szándékunkat, hogy megvédjük a tatai Öreg-tó és környéke történelmi városképét, a körülötte lévő természetvédelmi terület csökkentését ellenezzük. Kizárólag olyan beruházást fogadunk el, amely ezen elveknek megfelel.” – írták 2020-ban a petícióban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A tatai Öreg-tó és a tervezett szálloda látványterve