Megbeszélést hívott össze a helyi fideszes országgyűlési képviselő, Tuzson Bence. Az utolsó pillanatban felhívták a gödi, ellenzéki polgármestert, hogy senkit se vigyen magával, mert a képviselővel csak a dunakeszi és a fóti fideszes polgármester lesz ott. Ezen kiakadt a gödi vezető. A háttérben milliárdokról van szó.

A gödi polgármester, Balogh Csaba meglepődött, hogy miért nem ketten lesznek Tuzson Bencével, vagy ha mégis több polgármestert hívnak, miért nem érkezik a választókerület összes polgármestere, vagy a Samsung-gyár kapcsán érintett Sződ és Csomád vezetője, miért csak a két fideszes polgármester.

A gödi vezető végül távolmaradt a megbeszéléstől, mert ahogy írja: „Mivel nem volt semmilyen napirend megosztva, jogosan gondolhattam, hogy ilyen társaságban nem történhet olyan tárgyalás, ami a választóim legsürgetőbb ügyeit lenne hivatott kezelni, mert veszélyhelyzet kapcsán az egész térségének polgármestereire számítanék, ha pedig a kormányrendeletben kijelölt területek elcsatolásáról tárgyalna, úgy Csomád és Sződ polgármestereivel lenne érdemleges a tárgyalás, nem Fóttal” – írja a gödi polgármester.

Balogh Csaba azt is megosztotta a közösségi oldalán, hogy gyorsan levelet írt Tuzson Bencének, hogy elkerüljék a félreértést, de nem kapott választ. Helyette a fideszes képviselő egy olyan fotót posztolt, ahol ő és a két másik fideszes polgármester mosolyogva pózol a gödi vezető üres széke mellett.

Tuzson Bence az alábbi szöveget írta a fotó alá: „A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egyeztetésre hívtam Dunakeszi, Göd és Fót polgármesterét, hiszen a választókerületben is fontos az összehangolt védekezés. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy Balogh Csaba, Göd polgármestere nem jelent meg a megbeszélésen, pedig a gödi emberek egészsége ugyanolyan fontos, mint másoké!” – írta.

A poszt alatt szépen egymásnak is mentek a kormánypárti és ellenzéki megszólalók. Volt aki szidta és alkalmatlannak tartotta a gödi polgármestert, mások a fideszes országgyűlési képviselőt vádolták trükközéssel. A közösségi oldalakon kibontakozó vita egyre inkább abba az irányba halad, amit a kormány szeretne: a gödi polgármester alkalmatlan a település vezetésére, kár volt megválasztani.

Miről szól a vita?

Gödön van egy Samsung gyár, amelyből a világ egyik legnagyobb akkumlátor gyárát akarják csinálni, hogy ellássa aksikkal majd az európai elektromos autó piacot. Euro milliárdokról van szó, a kormánynak pedig érthetően roppant fontos a beruházás.

Göd momentumos polgármestere sok környezetvédelmi problémával kapcsolatos kérdést tett fel, hiszen az akkumlátorgyártással sok veszélyes anyag is a gödi házak szomszédságába kerülne.

Miután Gödön lecserélték a választók a fideszes polgármestert, kevésbé mentek a kormánynak tetszetősen a Samsung -fejlesztéssel kapcsolatos dolgok a gödi városházán.

A kormány egy huszárvágással megoldotta az ügyet, különleges gazdasági övezetté alakította a Samsung-gyárat és annak környékét. Ezzel Göd elvesztette bevételeinek 30, területének pedig 20%-át, ráadásul a gödi polgármesternek már nincs beleszólása semmibe.

A momentumos polgármester pártjának európai parlamenti képviselői most Brüsszelben torpedózzák a magyar kormány döntését, kivizsgáltatnák a Samsungnak nyújtott állami támogatást, közben pedig az alkotmánybírósághoz fordultak, hogy semmisítse meg a különleges gazdasági övezetre vonatkozó kormányhatározatot, ezzel egyidőben pedig a gödi polgármester kártérítési pert is indított a bevételeik elvesztése miatt.

A történet kiegészült néhány kisebb, de politikai kavarásra alkalmas üggyel: A gödi polgármester megvált néhány szerinte alkalmatlan embertől, erre a helyi fideszesek feljelentették a polgármestert. Erre rácsatlakozott a fideszes országgyűlési képviselő azzal, hogy tulajdonképpen akkora a káosz Gödön, hogy ki kellett menteni a Samsung-beruházást a város befolyása alól.

A térség országgyűlési képviselője, Tuzson Bence azzal érvel, hogy a Samsung-fejlesztés akkora volumenű, hogy az onnét származó iparűzési adómilliárdok jobb helyen lesznek a megyénél, így Göd mellett több település is részesülhet a javakból. Az ellenzék szerint egyszerű einstandolás történt és így bünteti a kormány az ellenzékivé vált Gödöt.

A mosolygós fideszes vezetők képe egy üres szék mellett újabb lépés a milliárdokról szóló politikaivá alakított vitában: az egyik fél nagyon szeretné alkalmatlannak láttatni a másikat.

Kiemelt kép: Dióssi Csaba, Dunakeszi fideszes polgármestere, Tuzson Bence fideszes országgyűlési képviselő, Vass György, Fót fideszes polgármestere – Forrás: Facebook/Tuzson Bence