Újabb szakaszához érkezett a Lánchíd rekonstrukciója: elkészült a medernyílásban az első felújított láncszakasz és megkezdődött a budai aluljáró bontása is – közölte a Budapesti Közlekedési Központ, közben a főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu friss fotókat posztolt, ezeken már látszik a híd új színe. A képeket a cikkünk alján találod.

Kékesszürke

A felújított elemeket rozsdásodás elleni védelemmel látták el és le is festették, így már megmutatkozik a Lánchíd “új kékesszürke színe”, amit úgy választottak ki, hogy az a lehető legjobban hasonlítson a régire – tartalmazza a közlemény. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Korrózióvédelem

A projekt során a tucatnyi lemezből álló láncszemek és a függesztőrudak esetében több mint 23 ezer négyzetméternyi festhető felület korrózióvédelmét végzik el. Elsőként 14 lánckötegen és az azokhoz tartozó függesztőrudakon végezték el az aprólékos felújítást.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Festés több lépésben

Lefedett, függesztett állványról dolgozva először szemcseszórással megtisztították az elemeket, majd több lépésben vitték fel az alapozó, a közbenső, végül pedig a híd végleges színét adó fedő festékréteget.

Ilyen pocsék állapotban volt a Lánchíd

Különleges bevonat

A korrózióvédelmi munkákkal szakaszonként, fentről lefelé haladnak a híd láncszerkezetein. A felújítás során a láncok csuklójánál egy különleges, rugalmas bevonatrendszert használnak, amely követni tudja a láncszemek esetleges mozgását.

Tágasabb lesz az aluljáró

Megkezdődött a budai aluljáró vasbeton szerkezetének bontása, amely helyett egy tágasabb, jobban belátható, így jóval biztonságosabb aluljáró áll majd a közlekedők rendelkezésére.

Bringasáv is lesz

A korábbi kör keresztmetszetű, három méter széles kerékpáros-alagút helyett négy méter szélességű aluljáró készül függőleges falakkal, így lehetővé válik, hogy a kétirányú biciklisáv mellett egy 1,75 méter széles járda is épüljön a gyalogosoknak.

Új pályalemezek

Augusztusban befejeződött a medernyílásban az elöregedett vasbeton pályalemez bontása és a helyére került az új pályalemez első darabja. A feltáruló szerkezeteket folyamatosan vizsgálják és a károsodott elemekre készülő terveknek megfelelően javítják, hogy fogadni tudják a szakaszosan helyükre kerülő új acél pályatáblákat.

Öntöttvas korlátok

A Lánchíd öntöttvas korlátjainak bontásával is ütemezetten haladnak a medernyílás északi és déli részén; az elemek a felújításuk után kerülnek majd vissza a hídra. Mindez azt jelenti, hogy a terveknek megfelelően, zökkenőmentes halad a felújítás – közölte a BKK.

A kabinetfőnöknek tetszik

Közben a főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu friss fotókat posztolt a Lánchídról. Mint fogalmazott: „A már megtisztított láncszemeken már látszik az új, felújítás utáni festés. A felújításkor igyekeztek az eredetihez leginkább hasonlító színt választani. Szerintem kifejezetten tetszetős ez a kékes szürke szín.” – írta lelkesen a főpolgármester kabinetfőnöke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt vannak a fotók

Kiemelt kép forrása: Balogh Samu Facebook-oldala