Újabb szakaszához érkezett a Lánchíd rekonstrukciója: elkészült a medernyílásban az első felújított láncszakasz és megkezdődött a budai aluljáró bontása is – közölte a Budapesti Közlekedési Központ, közben a főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu friss fotókat posztolt, ezeken már látszik a híd új színe. A képeket a cikkünk alján találod.

Kékesszürke

A felújított elemeket rozsdásodás elleni védelemmel látták el és le is festették, így már megmutatkozik a Lánchíd “új kékesszürke színe”, amit úgy választottak ki, hogy az a lehető legjobban hasonlítson a régire – tartalmazza a közlemény. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Korrózióvédelem

A projekt során a tucatnyi lemezből álló láncszemek és a függesztőrudak esetében több mint 23 ezer négyzetméternyi festhető felület korrózióvédelmét végzik el. Elsőként 14 lánckötegen és az azokhoz tartozó függesztőrudakon végezték el az aprólékos felújítást.

Hoppá! Magyarország 15. legolvasottabb weboldala lett a BudaPestkörnyéke.hu. Az auditált DKT/Gemius mérés szerint pedig a 11. legnépszerűbb hírportál lett az országban. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

 

Festés több lépésben

Lefedett, függesztett állványról dolgozva először szemcseszórással megtisztították az elemeket, majd több lépésben vitték fel az alapozó, a közbenső, végül pedig a híd végleges színét adó fedő festékréteget.

Ilyen pocsék állapotban volt a Lánchíd

Különleges bevonat

A korrózióvédelmi munkákkal szakaszonként, fentről lefelé haladnak a híd láncszerkezetein. A felújítás során a láncok csuklójánál egy különleges, rugalmas bevonatrendszert használnak, amely követni tudja a láncszemek esetleges mozgását.

Tágasabb lesz az aluljáró

Megkezdődött a budai aluljáró vasbeton szerkezetének bontása, amely helyett egy tágasabb, jobban belátható, így jóval biztonságosabb aluljáró áll majd a közlekedők rendelkezésére.

Bringasáv is lesz

A korábbi kör keresztmetszetű, három méter széles kerékpáros-alagút helyett négy méter szélességű aluljáró készül függőleges falakkal, így lehetővé válik, hogy a kétirányú biciklisáv mellett egy 1,75 méter széles járda is épüljön a gyalogosoknak.

Új pályalemezek

Augusztusban befejeződött a medernyílásban az elöregedett vasbeton pályalemez bontása és a helyére került az új pályalemez első darabja. A feltáruló szerkezeteket folyamatosan vizsgálják és a károsodott elemekre készülő terveknek megfelelően javítják, hogy fogadni tudják a szakaszosan helyükre kerülő új acél pályatáblákat.

Öntöttvas korlátok

A Lánchíd öntöttvas korlátjainak bontásával is ütemezetten haladnak a medernyílás északi és déli részén; az elemek a felújításuk után kerülnek majd vissza a hídra. Mindez azt jelenti, hogy a terveknek megfelelően, zökkenőmentes halad a felújítás – közölte a BKK.

A kabinetfőnöknek tetszik

Közben a főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu friss fotókat posztolt a Lánchídról. Mint fogalmazott: „A már megtisztított láncszemeken már látszik az új, felújítás utáni festés. A felújításkor igyekeztek az eredetihez leginkább hasonlító színt választani. Szerintem kifejezetten tetszetős ez a kékes szürke szín.” – írta lelkesen a főpolgármester kabinetfőnöke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt vannak a fotók

Kiemelt kép forrása: Balogh Samu Facebook-oldala