Hogy őszinte legyek, nem vagyok különösebben meglepve, hiszen ebben az országban nem szokás az objektív tájékozódás, annál elterjedtebb a hangulatkeltés – reagált Facebook-oldalán Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester arra a hírre, hogy több hetedik kerületi vendéglátóhely is engedetlenséggel tervez tiltakozni egy önkormányzati rendelete ellen.

A 24.hu információi szerint többen is túl szigorúnak tartják a teraszokra vonatkozó önkormányzati szabályokat, és jelezték, hogy a hétvégén nem zárnak be 22 órakor, mint azt a rendelet előírja.

A polgármester arról írt, hogy a teraszok nyitvatartását egy 2012-es rendelet szabályozza, ezen a jelenlegi önkormányzat nem változtatott.

A rendelet előírja, hogy

  • a teraszt úgy kell kialakítani, hogy legalább 2 méter járdaszakasz szabadon maradjon a gyalogosok számára.
  • A terasznak legalább 1 méter szélesnek kell lennie.
  • Zene nem szólhat kint a teraszon.
  • Este 22:00-kor be kell zárni. Ebben az időben már se asztalok, se székek nem lehetnek kint az utcán.

Ez utóbbi az, amivel több vendéglátóhely nem ért egyet. A polgármester viszont azt ígéri, szigorúan ellenőrizni fogják, hogy mindenki betartja-e a szabályokat. 

Az persze igaz, hogy ezt a 2012-es rendeletet eddig senki nem ellenőrizte. Mi most ellenőrizni fogjuk. Méghozzá szigorúan. Akinek ez nem tetszik, az természetesen hirdethet engedetlenségi mozgalmat, de csöndben mondom, eddig sem engedtem semmiféle zsarolásnak, és ezután sem fogok – írja a polgármester.

Az újranyitáshoz engedélyt kell kérni az önkormányzatoktól, akik alig bírják a rohamot. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat korábban közleményt adott ki, mely szerint folyamatosan dolgoznak a vendéglátóhelyektől érkezett kérelmek elbírálásán, de addig senki nem nyithat ki, amíg nincs meg az engedélye, és ezt szigorúan ellenőrzik is – írja az Index.

Kiemelt kép: Forgalmas este a bulinegyedben – Forrás: MTI