Az élelmiszerárak már most az egekben vannak, azonban nagyon úgy fest, hogy ez még nem a vége. Bár a kenyér már az utóbbi időben is brutálisat drágult, a liszt ára miatt további emelkedés várható a Pékszövetség szerint.

Folyamatos emelkedés

Arról itt, a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk, hogy a KSH adatai szerint augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 15,6 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, egy hónap alatt 1,8 százalékkal nőttek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Drágult egyebek között a margarin, a kenyér és a sajt is

Mint megírtuk a margarin ára 66,9, a kenyéré 64,3, a sajté 61,0 százalékkal emelkedett egy év alatt. A száraztészta 57,9, a tejtermékek 54,7,  a vaj és vajkrém 54,5,  a péksütemények 45,4, a tojás 42,0 százalékkal, a rizs 40,9 százalékkal, a baromfihús és az édesipari lisztesáru 40,4 százalékkal drágult – sorolta a KSH.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A burgonya, cukor, étolaj is drágább

Az élelmiszerek árának átlagos emelkedésénél mérsékeltebben, 15,9 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára. A csokoládé, kakaó 17,1, a cukor 9,3, az étolaj 5,0 százalékkal került többe, mint tavaly augusztusban.

A kenyér még tovább drágulhat

A Pékszövetség friss közlése szerint azonban a kenyér ára még tovább emelkedhet, ugyanis a liszt ára is egyre magasabb. A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József a szerda esti RTL Híradónak beszélt arról, hogy a magyar kenyérárak jóval alacsonyabbak voltak egy éve, mint a környező országokban.

A liszt ára is emelkedik

Véleménye szerint pedig ég ezzel a drágulási ütemmel sem zárkóztak fel a német vagy az osztrák szintre. Mint mondta, azért ennyi a kenyér ára, mert az elmúlt egy évben minden drágult, a liszt ára például a korábbi háromszorosára.

Októberben újabb drágulás jöhet

Septe József szerint emellett a bérek, a logisztikai és az energiaköltségek is nagy mértékben emelkedtek. A szövetségi elnök azt is mondta a csatornának, hogy információik szerint a lisztárak emelkedése még nem állt meg, és októberben újabb emelést terveznek a malomipari vállalatok. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A teljes riport itt nézhető vissza:

Kapcsolódó:

Ki fogja tudni ezt kifizetni? Egekben az élelmiszerárak, a kenyér több mint 60 százalékkal kerül többe, de egy albérletet se könnyű ma kifizetni

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels