Szerda éjféltől ismét drágább árakkal találkozhatnak az autósok a benzinkutakon. A gázolaj után most a benzin átlagára is átlépi a lélektani 500 forintot. Ez azt jelenti, hogy még a legolcsóbbak közé tartozó Auchan kutakon is 490 forint körül lesz a benzin, a legdrágább kutakon pedig már a 600 forinthoz közelít.

Áremelés

Szerdán újra beindul az üzemanyagár emelés. A nyersolaj világpiaci ára is kissé feljebb ment, és a forint is gyengült a dollárral szemben, ezért a benzint 5 forinttal drágítják, az átlagára 501 forint lesz. Kivételesen a gázolaj ára most változatlan marad, 512 forinton.

25 ezerbe kerül a tele tankolás

Egy évvel ezelőtt a holtankoljak.hu adatai szerint 362 forintba került egy liter benzin Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy egy 50 literes tankot 18 ezerért lehetett tele tölteni, ma ez 25 ezer forintba kerül, vagyis 7 ezer forinttal kerül többe a tankolás, mint egy éve.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

60 km-re lekvesebbet lehet megtenni

Egy átlagos 7 litert fogyasztó autó esetében 7 ezer forintból nagyjából 270 kilométert lehetett megtenni egy évvel ezelőtt, most pedig 190 kilométert, vagyis az áremelkedés hatására 60 km-el kevesebbet lehet most autózni 7 liter benzinnel.

Magas adók

Molnár László, a Gazdaságkutató Intézet vezérigazgatója szerint a forint dollár árfolyam és a világpiaci ár mellett a hazai magas adók is hozzájárulnak, az üzemanyagok árának az emelkedéséhez.

Így áll össze a benzin ára

Nagyot kaszál az állam

Ha jobban megnézzük a benzinár összetételét látszik, hogy a legnagyobbat az állam kaszálja az autósokon. Az üzemanyagok árának több, mint a 60%-át az állam teszi zsebre.

Rengeteg adót fizetnek az autósok

Ez azt jelenti, hogy egy 25 ezer forintos tankolásnál 15 ezret valójában az államnak fizetünk. A maradék 10 ezerben van az olaj világpiaci ára, az üzemanyag előállítási költsége, a benzinkút működtetése, nyeresége és hasonló összegek.

Minél drágább az üzemanyag, annál több adót fizetünk

Minél drágább az üzemanyag annál nagyobb annak az adója is, hiszen a 30 ezernek sokkal több a 60%-a mint a 20 ezernek vagyis egyre többet kaszál az állam az autósokon. Már csak az a kérdés, hogy a rengeteg többletbevételt mire költi a kormány.

Európában 725 és 267 forint között van a benzin ára

Nyugaton sem rózsásabb a helyzet. Ha forintban nézzük az európai árakat, akkor Hollandiában 725, Németországban 612, Olaszországban 640 forintba kerül jelenleg egy liter 95-ös benzin. Bulgáriában közben csak 442, Fehéroroszországban 267, Ukrajnában pedig 369 forint a benzin ára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció