Szombaton hajnali fél egykor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Budapest 19. kerületében szén-monoxid-mérgezés történt. A házban meghalt egy 17 éves fiú. Két testvérét pedig kórházba szállították. Most újabb részletek derültek ki a szörnyű esetről.

Meghalt egy 17 éves fiú

Amint tegnap beszámoltunk róla, Kispesten, a Wekerle telepen lévő kétszintes családi házban egy 17 éves fiatal rosszul lett a mérgező gáz miatt, az életét már nem tudták megmenteni. A házban két másik gyermek is rosszul lett, ők kórházba kerültek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A szülők nem voltak otthon

Most újabb részletek derültek ki a szörnyű esetről. Mint kiderült, a szülők elmentek otthonról, ezért a 17 éves fiú vigyázott a 8 és 9 éves öccseire. A tinédzser a földszinti fürdőszobában esett össze, a testvérei ekkor már az emeleten voltak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A fürdőben találtak rá

Amikor a szülők hajnalban hazaértek, arra lettek figyelmesek, hogy ég a lámpa a fürdőben, ezután látták meg az eszméletlen gyermeküket. „Nincs pulzusa! Mikor jön már a mentő?”– kiabálták a szülők, akik kétségbeesetten próbálták meg újraéleszteni a fiút.

4 mentőegység érkezett

„A helyszínre négy mentőegységet, köztük gyermek rohamkocsit riasztottunk. Hosszú ideig küzdöttek a fiú életéért, de sajnos nem lehetett megmenteni. Két kisfiút enyhe szén-monoxid-mérgezés tüneteivel szállítottuk toxikológiai osztályra” – mondta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője a Tényeknek.

Vizsgálják a tragédia okát

A fürdőben egy nyílt égésterű gázkazán működött, a nem megfelelő szellőzés miatt történhetett a tragédia. A tragédia pontos okát szakemberek vizsgálják.

Megszólalt a katasztrófavédelem

„Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat szombaton hajnalban a 19. kerületi Álmos utcába. A fővárosi tűzoltók a lakás fürdőszobájában méréseket végeztek, és kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben” – mondta Kiss Ádám, az FKI helyettes szóvivője.

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető

A Katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy idén már tizenöten haltak meg szén-monoxid-mérgezésben. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, rendkívül mérgező gáz, ami a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők rossz levegő-utánpótlása, tökéletlen égése esetén keletkezik.

Rendszeres kéményellenőrzés

A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A rendszeres, ingyenes kéményellenőrzés garantálhatja a biztonságot. A családi házban élők az ingyenes kéményellenőrzésre a 1818-as telefonszámon, a 9.1-es menüpontban, vagy ezen a felületen tudnak időpontot foglalni.

Kémény műszaki átvétele

Ha valahol új fűtőeszközt kötöttek be, új kéményt építettek, vagy a meglévő kéményt átalakították, ott a kémény használata előtt meg kell rendelni a kémény műszaki átvételét. Ez magánszemélyeknek és cégeknek is egyaránt kötelező. A kéménysepréssel kapcsolatban minden információ elérhető a Katasztrófavédelem oldalán.

Érzékelő eszköz

A szén-monoxid-érzékelő olyan egyszerűen alkalmazható készülék, amely jelez, ha veszélyes gázkoncentráció képződött, így időt és menekülési lehetőséget biztosít. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció