A kormányhivatal ma délután nekiment a baloldali vezetésű kerületek polgármestereinek. Oltásellenességgel és azzal vágolja őket, hogy nem segítenek a háziorvosoknak az oltások megszervezésében. Nem sokkal később Karácsony Gergely főpolgármester a 14 ellenzéki vezetésű kerület polgármesterével együtt nyílt levélben válaszolt a támadásra.

Bejeletést kapott a kormányhivatal

Budapest Kormányhivatalához számos bejelentés érkezett fővárosi háziorvosoktól, hogy a baloldali vezetésű kerületek nem biztosítanak munkatársakat az oltás megszervezéséhez – írják a koronavírus kormányzati portálon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az önkormányzatoktól kértek segítséget

A közlemény szerint az Országos Oltási Munkacsoport hetekkel ezelőtt hivatalosan is kérte az önkormányzatokat, hogy adjanak a területükön működő háziorvosoknak adminisztrációs segítséget, önkormányzati munkatársakat pl. az oltandókkal való időpont egyeztetés, az oltással járó adminisztrációs feladatok elvégzésére. Ez is nagyban segíti az oltás felgyorsítását.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Válaszra sem méltatják a háziorvosokat

Mint írják: „a  kormányhivatal megdöbbenéssel tapasztalja, hogy sorra érkeznek a háziorvosi bejelentések a baloldali vezetésű fővárosi kerületektől, hogy az érintett önkormányzatok válaszra sem méltatják a háziorvos igényét vagy megígérték, hogy küldenek embert, de nem tették.” – írják.

Baloldali oltásellenes politika

Mint fogalmaznak: „elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi súlyos járványhelyzetben a fővárosiak által választott polgármesterek ahelyett, hogy kerületük lakosságának mielőbbi átoltottságát és életének védelmét tartaná feladatának, kiszolgálja a baloldal oltásellenes politikáját, és a jelzett igények ellenére sem segíti a háziorvosok munkáját. Ismételten megkérjük az önkormányzatokat, hogy segítsék az oltási folyamatban a háziorvosokat.” – áll a kormányhivatal közleményében.

Bepöccentek a kerületvezetők

Nem sokkal ezelőtt Karácsony Gergely főpolgármester és a kerületi polgármesterek szerkesztőségünknek is megküldött közleményben reagálnak a vádakra. Így fogalmaznak:

Hazug támadás

„Miközben Magyarországon naponta dőlnek meg a szomorú rekordok, miközben a népességarányos halálozások tekintetében Magyarország az egész világon a legrosszabbul teljesítő országok között van, aközben a magyar kormány és annak fővárosi kormányhivatala a védekezés, az emberséges és hatékony cselekvés helyett aljas és hazug politikai támadásokra fecsérli idejét.” – írják, majd így folytatják:

Felesleges költségek

„Az a kormányhivatal, amely a koronavírus járvány kitörésekor „felesleges költségnek” minősítette a kórházból kikerülő idősek tesztelését, és amelyik az elmúlt egy évben mindössze egyetlen alkalommal volt képes összehívni a védekezést koordináló fővárosi védelmi bizottságot, most a „baloldali kerületeket” hazug módon vádoló közleményt jelentetett meg a kormány hivatalos, elvben a koronavírus elleni védekezés céljait szolgáló honlapján.

Nincsenek „baloldali” és fideszes kerületek

Ideje lenne, hogy a kormányhivatal és annak is vezetője is tudomásul vegye: a járvány elleni védekezés szempontjából nincsenek „baloldali” és fideszes kerületek, csakis olyan budapestiek, akik politikai lózungok helyett hatékony cselekvést érdemelnek. Nincs ellenzéki oltás és kormánypárti oltás, csakis annak az igénye, hogy az oltási program világos és átlátható legyen, annak lebonyolítása pedig minél gyorsabb és zökkenőmentesebb. Az ebben való közreműködés lenne a kormányhivatal feladata, nem az ostoba és hazug politikai propaganda.” – írja a főpolgármester és a kerületi vezetők.

Segítenek a háziorvosoknak

A közlemény szerint „a kormányhivatal hazug állításaival szemben a kerületi önkormányzatok kapcsolatban vannak és minden, a hatályos jogszabályok szerint lehetséges segítséget megadnak az emberfeletti munkát végző háziorvosoknak.”

Inkább végezze a kormányhivatal a dolgát

A főpolgármester és a megszólított kerületvezetők felszólítják a fővárosi kormányhivatalt és annak vezetőjét, hogy a hazug politikai propaganda helyett inkább tegye, ami a dolga: koordinálja a koronavírus-járvány elleni hatékony védekezést, az oltások megszervezését és ebben működjön együtt a budapesti önkormányzatokkal, pártállásra való tekintet nélkül. Ha erre nem képes, azonnal távozzon hivatalából!” – írja a főpolgármester és az ellenzéki kerületvezetők. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ők írták alá a közleményt:

 • Karácsony Gergely főpolgármester
 • V. Naszályi Márta, I. kerület polgármestere
 • Őrsi Gergely, II. kerület polgármestere
 • dr. Kiss László, III. kerület polgármestere            
 • Déri Tibor, IV. kerület polgármestere    
 • Soproni Tamás, VI. kerület polgármestere     
 • Niedermüller Péter, VII. kerület polgármestere
 • Pikó András, VIII. kerület polgármestere
 • Baranyi Krisztina, IX. kerület       polgármestere
 • Dr. László Imre, XI. kerület polgármestere          
 • Dr. Tóth József, XIII. kerület polgármestere        
 • Horváth Csaba, XIV. kerület polgármestere       
 • Cserdiné Németh Angéla, XV. kerület polgármestere    
 • Szaniszló Sándor, XVIII. kerület polgármestere  
 • Gajda Péter, XIX. kerület polgármestere             

Kiemelt kép forrása: MTI/Mónus Márton