A főváros elkötelezett a “nappali menedék” program mellett, amelyhez a fővárosi intézmények sora csatlakozott, többek között a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és fiókkönyvtárai, valamint a Katona József Színház – mondta Bősz Anett (DK) humánpolitikáért felelős főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Az energiaválság dacára

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, a főváros az energiaválság ellenére azon dolgozik, hogy megőrizze közösségeinek működését, segítse a budapestieket, ezért döntöttek úgy, hogy nem bezárják a kulturális intézményeket, hanem a “nappali menedék” programban kinyitják azokat a budapestiek előtt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bezárások helyett

Megjegyezte: számos polgármester döntött úgy, hogy az energiaválság miatt bezárja a kultúrházat, de Budapest vezetése más irányba lépett. Hiszünk abban, hogy mind a mentális, mind a testi egészség megőrzése szempontjából fontos, hogy a budapestieknek ne kelljen otthon egyedül, hidegben, egyedül létezni, és érezzék, hogy nincsenek egyedül a válságban, nyitott ajtók várják őket – tette hozzá.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Takarékoskodási intézkedések

A főpolgármester-helyettes szólt a fővárosi kulturális intézményeknél bevezetett takarékoskodási intézkedésekről is, példaként említve, hogy a Bábszínházban az izzókat energiatakarékos LED-ekre cserélik, alacsonyabb, 20 Celsius-fokos hőmérsékletre fűtenek a színházakban, megváltoztatták a próbarendeket, az Örkény Színházban pedig díszlet és jelmez nélküli előadásokat tartanak.

Ezt kérte Bősz Anett

Ezzel kapcsolatban Bősz Anett azt kérte, senki ne vegye ezt úgy, hogy mostantól “a felolvasóestek egy szaxofonossal kiegészülve” mindig színháznak tekinthetők, de – jegyezte meg – amikor nagy szükség van “a kulturális táplálékra”, akkor ezek a döntések “életeket mentenek”.

Elkötelezettek

Hangsúlyozta: elkötelezettek, hogy a “Budapest-család” valamennyi tagjának meg tudják őrizni a munkahelyét, ezért fontos a kulturális intézmények nyitva tartása.

A parkolás kérdése

Bősz Anett szólt arról is, a színházba látogatók érdekében a DK azt javasolja, 3 helyett 4 óra legyen a díjköteles parkolás megengedett leghosszabb időtartama.

Jóváhagyták a csatornázási művek visszavásárlását a képviselők

A Tüttő Kata és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesek által jegyzett javaslatot 27 igen szavazattal és 1 tartózkodással fogadta el a testület. A jóváhagyott adásvételi szerződés szerint – az 1997-ben már előre meghatározott vételáron – 16 milliárd 867 millió forintért vásárolja vissza az önkormányzat a részvénycsomagot.

A vételár

A főváros a vételárat a részvényesi jogainak a társaság részvénykönyvébe való feltüntetését követő egy éven belül fizeti meg, azaz várhatóan legkésőbb 2024. május 31-ig. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – Forrás: Wikipédia