Az elmúlt 24 órában 128 beteg halt meg a koronavírus szövődményeiben, ezzel már több, mint 10 800-an hunytak el a járvány kezdete óta. Csökkent az új fertőzöttek száma, keddtől egy másik gyártó vakcinája is Magyarországra érkezik.

Új fertőzöttek

696 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 344 352 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

356 beteg van lélegeztetőgépen

Elhunyt 128 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 853 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 209 852 fő, az aktív fertőzöttek száma 123 647 főre csökkent.  5 005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen. 

Nem kaptak visszaigazoló e-mailt

Nem mindenki kapott visszaigazoló e-mailt, miután regisztrált a koronavírus elleni vakcináért, emiatt sokan aggódnak, hogy nem egyáltalán eljutott-e így igényük a hatósághoz – hangzott el az RTL Híradóban.

Az operatív törzs nem válaszolt

Az operatív törzstől a csatorna megkérdezte, hogy ha valaki nem kapott visszajelzést az oltásra való regisztrációjáról, akkor miképpen tudja bizonyítani a jelentkezését. Erre a kérdésre nem válaszoltak

Kedden érkezik a Moderna Magyarországra

Keddtől már két covid-elleni vakcinát is használhatnak Magyarországon. Ma érkezik ugyanis – az újabb 39 ezer ember beoltására alkalmas Pfizer vakcina mellé – a Moderna által gyártott 3600 adag oltóanyag is.

Hasonló mindkét oltóanyag technológiája


December elején a koronavírus sajtóközpont azt közölte, hogy ha lesz többféle vakcina, akkor az emberek választhatnak majd az oltások közül. Szakemberek szerint a Pfizer és a Moderna esetében ennek a lehetőségnek nincs nagy jelentősége, gyakorlatilag mindkét oltás hasonló technológiára épül.

A rendvédelmi dolgozókat is elkezdik oltani


Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központjárványügyi osztályvezetője az operatív törzs hétfői tájékoztatóján azt mondta: folytatódik az egészségügyiek, valamint az idősotthonok lakóinak, illetve dolgozóinak beoltása, és készülnek a védekezésben közvetlenül résztvevő rendvédelmi dolgozók oltására.

Két oltást kapnak

A védettség megszerzéséhez a Pfizer és a Moderna vakcinájából is kettőt kell beadni három hét különbséggel. Az első oltás után a 28. napra alakul ki a védettség. Mindkettőhöz jár igazolvány és az oltást kizáró ellenjavallatok is lényegében ugyanazok. Azaz nem kaphatják meg például a 18 évnél fiatalabbak, a két hónapon belül terhességet tervezők, a lázas betegek.

Kiemelt kép: illusztráció