Nem lesznek megélhetési gondjai a szombaton lemondott Novák Katalinnak.  A törvény szerint az élete végéig használhatja a köztársasági elnöki megnevezést. A volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők.

Ki kell költöznie a rezidenciából

A törvény úgy fogalmaz, hogy a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 4,5 millió forint havonta. Novák Katalinnak, most, hogy elhagyja a Sándor-palotát, családjával a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciából is ki kell költöznie. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ingyen lakhatás

Ezek után az Országgyűlés Hivatalától kap egy másik rezidenciát egyfős személyzettel, és a fenntartási költségeket is élete végéig az állam állja.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Áder villája

Áder János, távoása után, egy 720 négyzetméteres svábhegyi villát kapott, amelyet közel 1 milliárd forintért újítottak fel közpénzből. A plágiumügy miatt lemondott Schmitt Pál viszont nem élt ezzel a lehetőséggel, vagyis nem igényelt állami rezidenciát. Ő mai napig feleségével Solymáron él.

Egyéb illetmények

A volt köztársasági elnök élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás és autó illeti meg. Az autóhoz sofőrt is ad a rendőrség. A titkárság elhelyezését és működési költségeit is az Országgyűlés Hivatala biztosítja.

Nincs különgép

A külföldi hivatalos programjaira továbbra is első osztályon utazhat repülőgépen és vonaton egyaránt. A 24.hu cikke szerint egyetlen kiváltságtól esne el Novák a lemondása esetén: nem vehetne igénybe többet különgépet.

Közcélú felajánlások

A volt köztársasági elnök még arra is kap pénzt a központi költségvetésből, hogy közcélú felajánlásokat, adományokat tegyen civil szervezeteknek. Tavaly a volt köztársasági elnökök 73–73 millió forint felett rendelkezhettek.

Megvonnák a juttatást

Novák Katalin lemondása után a Momentum bejelentette, hogy megvonná a juttatásokat a távozó köztársasági elnöktől. Hajnal Miklós szombat este nyújtotta be az erről szóló törvénymódosító javaslatot. „A szabályozás újragondolása vált szükségessé, mivel súlyosan méltánytalan helyzetet teremthet, ha a köztársasági elnököt a lemondása esetén is élete végéig különféle jogosultságok és juttatások illetik meg”.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: