A jövő évi költségvetési törvénybe az utolsó pillanatban kerültek bele az egészségügyet érintő jelentős módosítások, így a CT- és MR-vizsgálatra, illetve a kórházi gyógyszertárak kiszervezésére vonatkozó paragrafusok.

Államosítják a CT- és MR-vizsgálatokat

A nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatások, vagyis az MR- és CT-vizsgálatok államosítását, valamint a kórházi patikák kiszervezését készítette elő a kormányzat – ez derül ki a jövő évi költségvetési törvényhez beadott módosításokból. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Átalakítás vár a szakrendelőkre

A törvénymódosítókban kitértek arra is, hogy a jövő év második feléig a társasági formában működő szakrendelőknek át kell alakulniuk költségvetési intézménnyé, ellenkező esetben megszűnik a közfinanszírozásuk. – derült ki a Népszava cikkéből.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

A szakmai kontroll elmaradt

Országgyűlésben szavaztak a képviselők a változásokról, melybe az utolsó pillanatban kerültek bele az egészségügyet érintő jelentős módosítások. Így azokat az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága meg sem vitathatta, azaz ezen politikai döntések szakmai kontrollja ezúttal is elmaradt.

Megszűnik a finanszírozás

Azoknak a magánszolgáltatóknak, amelyek ezen a területen még részt vesznek a közellátásban, hacsak nem kapnak ellátási érdekből átmenti mentességet, jövő november végéig megszűnik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapott finanszírozásuk.

Egyharmadát végzik magáncégek

Jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, ezek vagy a teljes szolgáltatást, vagy a kórházakban közreműködőként biztosítják a betegek ellátását.

Fel kell mondani a szerződéseket

Ezeket a szerződéseket a kórházaknak, szakrendelőknek fel kell mondaniuk, újakat pedig nem köthetnek. Az érintett szolgáltatók a megszüntetett szerződésekért kártalanításban részesülnek.

A gépeket felajánlhatják

A kártalanítás összegét később a területért felelős miniszter rendeleteben határozza meg. A jogszabály szerint az ellátásból távozó szolgáltatók felajánlhatják gépeiket megvételre az államnak.

A kórházi gyógyszertárak kiszervezése a cél

Az állam ugyanis közbeszerzési eljárás keretében megpályáztatja a mintegy 107 kórházi patika működtetését.

Egységes színvonalú szolgáltatás

Az indoklás szerint a jogalkotó célja az egységes színvonalú szolgáltatás biztosítása, valamint a nagy értékű, személyre szabott gyógyszeradagolást lehetővé tevő beruházások megvalósítása.

Étrendkiegészítők és vitaminok csak patikákból

A jövő évi költségvetési törvényben írják elő azt is, hogy a már terápiás dózisú hatóanyagot tartalmazó étrendkiegészítők és vitaminok csak a patikákban lesznek elérhetők.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: Semmelweis Egyetem