Amikor beköszönt a jó idő, akkor mindenképp célszerű elkezdeni az autónk nyári felkészítését. Ebben természetesen több feladat is beletartozik a klímatisztításától a szélvédőmosó cseréjéig, de az egyik legfontosabb feladat az abroncsok cseréje. A téli szettet akkor érdemes nyári gumira cserélni, amikor a hőmérséklet már tartósan fagypont felett van, vagyis a reggeli fagyokra sem kell már számítani. Az időjárás az elmúlt években nagyon változékony volt tavasszal, így sokan csak május-június magasságában vágnak bele az abroncsok cseréjébe.

Az elmúlt években lassú, de folyamatos áremelkedés tapasztalható az abroncsok tekintetében is, ahogyan a szervizköltségek is egyre magasabbra rúgnak. Ez idei évben számos tényező befolyásolta az árakat, a koronavírus járvány és az orosz-ukrán háború csak egyike ezeknek a tényezőknek. Egyes területeken drasztikus drágulás tapasztalható, viszont az abroncsok tekintetében idén is marad a lassú, de inkább mérsékeltnek mondható drágulás mind a nyári gumik, mind pedig a gumicserék árait illetően.

Nyári gumi vásárlás és csere az árak tekintetében

A Magyar Gumiabroncs Szövetség statisztikái szerint szinte minden abroncsmárka emelt árat a tavalyi évhez képest, átlagosan 15 %-os emelésre számíthatunk. Míg 2021-ben egy 205 55 R16 nyári gumi 15000 Forintos áron már lehetett kedvező árú abroncsot vásárolni, most a legkedvezőbb árak mellett is átlagosan 17000 Forintos árakkal számolhatunk. A közép és prémium kategória esetében is tapasztalható a drágulás, ráadásul a magasabb árak miatt nagyobb mértékben. Természetesen most is találni kedvezőbb árakat ebben a szegmensben is, hiszen vannak akciók és kifutó szériák, de nagyon meg kell fontolni a vásárlást.

Nemcsak az abroncsok, de a szervizköltségek is megnövekedtek a Magyar Gumiabroncs Szövetség adatai szerint. A gumicsere és a centrírozás költségei is átlagosan 10 %-kal emelkedtek a tavalyi évhez képest, természetesen ez térségenként változó lehet. Amennyiben nyári-téli szett kerül fel az autónkra, a csere költségeit nem ússzuk meg, hiszen nem biztonságos nyáron téli, télen pedig nyári abronccsal közlekedni, ráadásul az abroncs kopása is gyorsabb lesz, így cserére is hamarabb lesz szükség.

Amit a négyévszakos abroncsok nyári felkészítéséről tudni érdemes

Aminek négyévszakos abroncsa van, joggal gondolhatja, hogy nyári és téli felkészítésre nem kell gondolnia, ám a saját és mások biztonsága érdekében ez nem egészen van így. Bár a négyévszakos abroncsokat nem kell cserélni, de az autógumi akció csapata is azt javasolja, hogy félévente érdemes ellenőriztetni az abroncsot, hogy megfelelő-e a profilmélység. Amennyiben az abroncs eléri azt a kritikus határt, amikor már nem biztonságos a közlekedés, érdemes inkább lecserélni az abroncsot.

A négyévszakos abroncsokat még mindig sokan kétkedve fogadják, ám vannak esetek, amikor valóban megérheti ezt a megoldást választani. Ugyanakkor, ha csak azért döntünk a négyévszakos abroncsok mellett, mert kedvezőbb áron juthatunk hozzá az egy szetthez, mint téli-nyári gumik esetén a kettőhöz, akkor nem biztos, hogy a legjobb döntést hozzuk. A négyévszakos abroncs ugyanis akkor éri meg igazán, ha olyan autótulajdonos választja, aki az autóját ritkán, heti-havi rendszerességgel használja.

Árak vizsgálata, avagy valóban megéri a négyévszakos abroncs a nyári helyett?

Az árak vizsgálatához számos tényezőt kell számításba venni, hogy valóban lássuk, megéri-e a téli-nyári szett helyett négyévszakosban gondolkodni. Először is, a négyévszakos abroncs, ahogy már említésre került, leginkább azon sofőrök számára jó lehetőség, akik ritkán használják az autójukat. Mivel négyévszakos abroncsból a szakértők szerint célszerű a prémium márkákat választani, így ebben az esetben prémium árakat kell figyelni. Ugyanakkor a téli és a nyári szett esetében a középkategóriás, de akár a kedvező árú abroncsok is szóba jöhetnek. Ennek értelmében, nem biztos, hogy akkora árkülönbséget fogunk tapasztalni a téli-nyári szettek és a négyévszakos abroncsok árai között.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon már 600 ezren olvassák.