Mint ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu agglomerációs hírportál is beszámolt ma éjjel  hajnali 2 órakor egy órával előre, hajnali 3 órára állítottuk az órákat, ezzel pedig kezdetét vette a nyári időszámítás.

Évek óta elemzik az adatokat

Mint megírtuk a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. pénteki tájékoztatása szerint évek óta mérik és elemzik az óraátállítás körüli napok fogyasztási adatait. Ezekből úgy becsülhető, hogy az óraátállítással évente egy közepes, Eger méretű magyar város éves fogyasztásának megfelelő mennyiségű áram spórolható meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

AZ EU-s tagállamok idén önállóan dönthetnek, hogy állítnak-e majd októberben újra órát

A közlemény szerint kihívást az jelenthet majd, ha az Európai Bizottság korábbi döntésének megfelelően a tagállamok önállóan döntenek, hogy melyik időzónát választják, a nyárit, vagy a csillagászatit. Akik az utóbbit választják, azok 2021. október 31-én visszaállítják majd az órákat, a többiek maradnak a nyári időszámításnál. Az egységes európai villamosenergia-rendszerben az eltérő időzónák kezelése komoly informatikai feladat lesz, különösen az egymással szomszédos átviteli rendszerek esetében – emelte ki a Mavir.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Több mint száz országban van jelen a nyári időszámítás

A nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer, amellyel a helyi időt tavasztól egy órával előre állítják a helyi időzóna idejéhez képest. A tájékoztatás szerint a rendszer lényege, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje – általában a reggel hét és az este tíz óra közötti periódus – megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges megvilágításra, ezzel kevesebb energiára van szükség.

Benjamin Franklin felvetése

A Mavir közleményében felidézte azt is, hogy a nyári időszámítás ötletét Benjamin Franklin vetette fel először, 1784-ben, a világítási költségek csökkentése érdekében. A világon elsőként 1916. április 30-án, a Német Császárság és az Osztrák-Magyar Monarchia alkalmazta a nyári időszámítást, részben az üzemanyag háborús célokra való megtakarítása érdekében.

Magyarország és a nyári időszámítás

Magyarországon az 1950-es években az energiaellátás nehézségeit igyekeztek mérsékelni a nyári időszámítással, de 1958-ban felfüggesztették az alkalmazását, majd 1980-ban vezették be újra, de akkor még egy hónappal rövidebb volt a nyári időszámítás időszaka. Európában 1996-tól egységesítették a rendszert.

Kiderült, a magyarok szeretnének-e még óraátállítást

A magyarok 81 százalék a szeretné, ha végre véget érne az évi két óraátállítás és csak egy időszámítás lenne itthon – legalábbi ezt derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava megrendelésére készítettek, számolt be róla a Portfolio.

Ennyien részesítenék előnyben a nyári időszámítást

A reprezentatív kutatás eredményeként az is kiderült, hogy a magyarok 65 százaléka a nyári időszámítást részesíteni előnyben. A Publicus Intézet 1001 főt kérdezett meg arról, mit is gondolnak az óraátállításról, a válaszolók 81 százaléka pedig arról számolt be, hogy szeretné, ha megszűnne az átállás és csak egy időszámítás lenne hazánkban.

Van, aki megtartaná

A válaszadók mindössze 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szeretné megtartani az óraátállítás intézményét. A felmérésből továbbá az is kiderült, hogy a magyarok 65 százaléka a nyári időszámít mellett tenné le a voksát, amikor is este tovább van világos.

Vannak, akik a téli időszámítás mellett döntetének

A megkérdezettek negyede, nagyjából 26 százalék lenne az előnyösebb, amikor reggel hamarabb világosodik. Ugyan minden korcsoportban többségben vannak azok, akik inkább a nyári időszámítást választanák, a 45-59 év közöttiek 30 százaléka, illetve a 60 évnél idősebbek 29 százaléka szerint a téli időszámítás lenne a jobb. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels