Egyre több felmérés bizonyítja, hogy a koronavírus szezonális vírus, vagyis egy éven belül változó hullámokban söpör végig az emberiségen. Erre nem azonnal jöttek rá a kutatók, sokáig vizsgálták a tendenciákat, de már már látható, hogy a koronavírus gyorsabban terjed télen, mint nyáron, a melegebb hónapokban.

Hullámzik a koronavírus

A koronavírus-járvány hullámzó mintázatáról nyilatkozott Ferenci Tamás biostatisztikus, aki szerint mára már egészen biztos, hogy a vírus szezonális, vagyis a járvány magától kevésbé terjed nyáron, mint télen. A kutató szerint ez sokáig nyitott kérdés volt a tudósok körében, de mára beigazolódott ez a tény, legalábbis a magyarországi viszonyok közt – írja a 24.hu.

Lehet, hogy a D-vitamin miatt van

„Összetett okai lehetnek annak, hogy egy vírusnál milyen tényezők okozzák a szezonalitást, tulajdonképpen ezt még az influenzánál sem tudjuk teljesen biztosan. Számíthat a napsütés, az UV-sugárzás inaktiválhatja a vírust, illetve az emberek magasabb D-vitamin szintje is jót tehet. A hőmérséklet és a levegő páratartalma is befolyásolhatja a vírus életképességét. De nem csak biológiai kérdésekről lehet szó: más a szociális viselkedés, több a szabadban töltött idő, ilyenkor van az iskolaszünet, egyszóval nagyon sok tényező van, vagy lehet a szezonalitás hátterében” – magyarázta Ferenci Tamás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Nyáron kisebb a reprodukciós ráta

Ha tényleg szezonális a vírus, akkor az befolyásolja azt is, hogy mennyi védett kell az immunitás kialakulásához. Mivel nyáron kisebb a reprodukciós rátája a vírusnak, ezért kevesebb védettnél állhat elő a közösségi immunitás.

Lehet szükség van a 80 százalékos védettségre

„A vírus alap változatának az R értéke 2,5-3 volt, így jött ki, hogy leegyszerűsítve 60-67 százalékos védettségi arány elegendő a közösségi immunitáshoz. Miután azonban a brit 50-70 százalékkal fertőzőbb, így 75 százalék fölé kell emelni a védettek arányát. Az indiai variáns, ami már megjelent Magyarországon is, nagyon úgy tűnik, hogy még ennél is fertőzőbb, így könnyen lehet, hogy a 80 százalékos védettségi arányt is meg kell haladnunk ahhoz, hogy ne tudjon önfenntartó járvány kitörni” – mondta a biostatisztikus.

Messze vagyunk a 80 százaléktól

Jelenleg 5,3 millió magyar állampolgár kapta meg az első oltását, közülük pedig 4,15 millióan már a másodikat is megkapták. A védettekhez még hozzá lehet adni azokat, akik már átestek a fertőzésen. Azonban a 80 százalékos immunitástól még mindig messze van az ország. Ezért is fontos, hogy minél többen megkapják a vakcinájukat, a napokban tették lehetővé, hogy a 12-15 évesek is felvehessék az oltást.

Sokan vannak gyerekek

“Ez a gyermekek oltása szempontjából sem mindegy, érdemes meggondolni, hogy a magyar lakosságnak a 18 éven alattiak önmagában a 19 százalékát jelentik” – mondta a biostatisztikus.

Ezt mondta a kutató a különböző oltásokról

“Azt tudjuk, hogy a legjobban kutatott vakcina esetében, ami a Pfizer, általánosságban jó a hatékonyság minden variánssal szemben, például egy pár héttel ezelőtti katari, valós megbetegedések elemzésén alapuló vizsgálat szerint 90 százalék a brit és 75 százalék a dél-afrikai variáns ellen. Látszik tehát, hogy kevesebb, mint az eredeti klinikai kísérletben talált 95 százalék, és variánstól függően kevesebb, de azért még így is jól működik. Másik oldalról, eléggé úgy néz ki, hogy az AstraZeneca és az indiai mutáns egy nem túl szerencsés kombináció, az angolok múlt héten kijött első, való életbeli adatai alapján itt már csak 60 százalék körüli a hatásosság, miközben a Pfizer még itt is majdnem 90 százalék. Hozzá kell azt is tenni, hogy az mRNS oltásokat a legkönnyebb „testre szabni” az új variánsokhoz gyártástechnológiai szempontból” – mondta a különböző oltások kapcsán.

Hatékonyak a vakcinák

Ferenci ezt azzal egészítette ki, hogy a tapasztalatok szerint a súlyosabb megbetegedés és a halálos kimenetel ellen jobb védelmet nyújtanak az oltások, mint általában a megbetegedés ellen. A kutató elmondta, hogy mivel a klinikai vizsgálatokba rengeteg tesztalanyt vontak be, de ezek a kutatások csak rövid ideig tartottak, ezért a halálos áldozatok vonatkozásában kevés információ derült ki, így a halálozás elleni védelmet nem lehetett lemérni.

Szerencsés választás a Pfizer

“A törzskönyvezés utáni vizsgálatokban azonban beigazolódni látszik a fenti várakozás, a már említett katari például még a variánsokkal együtt is 97 százalékos hatásosságot mutatott ki a súlyos lefolyás ellen a Pfizer esetében” – mondta Ferenci Tamás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Koronavírus elleni védőoltás – Forrás: MTI/Rosta Tibor