Budapesten először a 8. kerületben tesztelik az újdonságnak számító találmányt. Ha beválik, akár több is lehet belőle a jövőben.

Itt helyezték el

A közelmúltban felújított Déri Miksa utcában került elhelyezésre a speciális utcaberendezés. A csehek által kifejlesztett kutyapiszoár célja, hogy megóvja az utca tisztaságát valamint a közeli park növényeit. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tavaly szerezte be az önkormányzat

A kutyapiszoár beszerzését a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület javasolta. Kérésük halló fülekre talált, most pedig az utcaberendezés kihelyezésre is került. A tetején egy tájékoztató tábla látható.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Több változata is létezik

A találmánynak van egy változata fából és betonból is. Hirbek Edina, a Zöldeb elnöke a Józsefváros Újság számára elmondta, hogy külföldi kiállításon nyerte el a tetszésüket a dolog. A fából készült verzió olcsóbb, ők azt használják a rendezvényeiken, állítása szerint sikeresen.

Ezért működhet a kutyapiszoár

A kanok és a domináns szukák is vizelettel jelölik ki a maguk területét. A más kutyák által hagyott vizeletnyomot folyamatosan felül akarják írni. Így minden eb tulajdonképpen ugyanarra a pontra pisil.

Amit a találmányról tudni kell

A kutyáknak már egy földből kiálló 10 centiméter magasságú felület is ideális a területük megjelöléséhez. Ez a szerkezet 60 centiméter magas, és üreges a szerkezete. A vizeletet a nyílásain keresztül befogadja, így képes valamennyit magában tartani a takarítást követően.

Vonzza a kutyákat

Mivel a kutyapiszoárban mindig marad vizelet, a szag vonzza a négylábúakat. Éppen ezért akar mindegyik kutya odamenni és megjelölni a területét.

Könnyű lemosni

A kutyapiszoár lemosása egyszerű feladat, de akár az eső is le tudja mosni. A szag viszont az üreges szerkezetből fakadóan benne megmarad. Aggodalomra nincs, ok, ezt csak a kutyák érzik, az emberek nem.

Tiszta maradhat az utca többi része

Ahol kutyapiszoárt helyeznek ki, ott az ebek azt “tisztelik” meg a továbbiakban. Ezáltal a lépcsősarkok, a villanyoszlopok vagy éppen a tűzcsapok tiszták maradhatnak, csakúgy, mint a különféle növények.

Nem olyan drága

A fából készült verzióért 20, a beton alapanyagúért 120 ezer forintot kérnek az alkotók. Utóbbi körülbelül 80 kilogrammos súllyal rendelkezik. Prágában és Brnóban is használják, de tesztelik Lengyelországban és Kanadában, sőt, immáron idehaza is.

Egy nem oldja meg a problémát

Hirbek Edina elmondta, hogy egy olyan parkban, mint amilyen a Déri Miksa utcai, több kutyapiszoárra is szükség lenne. Ezek elhelyezése ugyanakkor még mindig olcsóbb, mint amennyibe a tisztítás vagy a növények cseréje kerül. A nem domináns szukák miatt szükség lenne kutyavécére is, mivel ők nem jelölnek. Kiszáradt fa helyére is lehetne őket telepíteni, a kutyapiszoárral együtt is megoldható ez költséghatékonysági okokból. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív