Ülősztrájkkal, útfoglalással és más egyéb módokon adtak hangot is ismét tiltakozásuknak a tanárok. A kormányzat közben hallgat, és egyre inkább úgy tűnik, nem válik be a megfélemlítés.

Nyolcnapos sztrájk indul

„Alulírottak, a BUDAÖRSI ILLYÉS GYULA GIMNÁZIUM, TECHNIKUM ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA tanárai, 2022. december 8-tól 8 napig tartó sztrájkot kezdünk” – derül ki egy, az intézmény Facebook-oldalán közzétett posztból.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A kirúgott pedagógusok visszavételét kérik

„Hiába kérik, követelik a szakszervezetek, pedagógusok, szülők, diákok és a hozzájuk kapcsolódó szervezetek, nem indult el semmiféle párbeszéd az oktatás irányításáért felelős szervezetek és az érintettek között. Nem látjuk jelét változásnak az oktatás terén. A valódi érdekérvényesítésre alkalmatlan sztrájk helyett a polgári engedetlenség eszközét választó pedagógusokat elbocsátották vagy elbocsátással fenyegették meg.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Több pontos követelést fogalmaztak meg

Jelezték, felháborodottan fogadják a fenyegetés és aránytalan retorzió ezen formája ellen, s azonnal követelik a többi kirúgott kollegájuk azonnali visszahelyezését. Emellett „az oktatás helyzetéért, és elsősorban tanítványaink, gyermekeink, az országunk jövőjéért érzett felelősségünk tudatában követeljük a Civil Közoktatási Platform munkacsoportja által megfogalmazott pontok teljesítését”.

Érdekérvényesítő sztrájkot szeretnének

Ezek közt szerepel a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítésének megszüntetése, az önálló oktatási minisztérium, az érdekérvényesítő sztrájkjog visszaadása, vagy éppen az, hogy kevesebb terhelést kapjanak a diákok és a pedagógusok.

A csend nem rend

„Egyúttal szolidaritást vállalunk az ország összes sztrájkoló vagy a polgári engedetlenség eszközével élő kollégájával és a tiltakozó diákokkal. Nem lehet tovább halogatni és hallgatni, mert az elhibázott oktatáspolitika évtizedekre fogja tönkretenni hazánk jövőjét. A csend nem rend, tanár nélkül nincs oktatás, oktatás nélkül nincs jövő!” – zárul a poszt.

Az egész aulát megtöltötték a diákok

A 18. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium tanulói ülősztrájkkal demonstrálnak, amiért több tanárukat is kirúgták a múlt héten. Az intézmény aulájában kitettek egy tablót az érinett tanárok fényképeivel, amely alá közös emlékeiket írták.

Videón a tiltakozás

A szülök is beszálltak

De tartottak ülősztrájkot a Blaha Lujza téren is, emellett az Üllői út 9. kerületi szakaszán a környék középiskoláinak tanulói két sávot elfoglaltak. A kőbányai Szent László Általános Iskola 606 tanulójából csak 21-et küldtek be a szüleik, így támogatva a tanárok sztrájkját.

Óbudán utat foglaltak

A Mérce beszámolójából pedig az derül ki, hogy az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárai és diákjai reggel a Szentendrei út forgalmát blokkolták. Minden zöld lámpánál itt is megpróbálták elfoglani a teljes útszakaszt, ám a rendőrség ezt hivatalosan csak akkor engedélyezi, ha 500-nál is többen lesznek. Az autósok folyamatos dudálással fejezték ki szolidaritásukat a tüntetőkkel, akik „Nem hagyjuk”, „Szabad ország, szabad oktatás!” rigmusokat skandáltak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindez az élő közvetítésben

(Kiemelt képünk a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban készült egy korábbi demonstráción, forrás: Facebook.)