A koronavírus örökítőanyagának a szennyvízben mért koncentrációja emelkedő tendenciát mutat Budapesten és környékén. A fertőzések száma az elkövetkező 10 napban tovább fog nőni. Budapest mellett az agglomerációban Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi és Százhalombatta szennyvízét figyelik. A grafikon a cikünk alján látható.

A tünetmentes fertőzöttekről is tájékoztat a szennyvíz

A szennyvíz vizsgálata a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttekről is információt szolgáltat, hiszen ők is üríthetik a vírus örökítőanyagát, azonban a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.

Meredeken ível felfelé a járvány

Vizsgálataink megerősítik, hogy a járvány második hullámának meredeken emelkedő szakaszában járunk, emiatt kiemelten fontos az egyéni felelősség a november 2-tól szigorodó általános óvintézkedések betartásában – írja a kormányzati portál.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Folyamatosan figyelik a helyzetet

Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetőjének az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott közlése szerint az operatív törzs és a járványügy folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, és javaslatokat tesz intézkedésekre a kormánynak.

Nő vírus örökítőanyagának koncentrációja

Az osztályvezető kiemelte: a 44. heti adatok alapján a főváros és környékének szennyvízében is növekvő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, tehát várható a fertőzések számának további emelkedése.

Budapest és az agglomeráció

Budpest mellett az agglomerációban Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi és Százhalombatta szennyvízét figyelik. Ez azért érdekes, mert ezekre a szennyvíztelepekre a környező településekről is érkezik szennyvíz, így az adott településnél nagyobb területről alkot képet a kutatás.

Elsőként vezettük be

A vírus örökítőanyagának nyomon követéses vizsgálatát Közép-Kelet-Európában Magyarország elsőként vezette be, és a WHO európai régiójában jelenleg is csak három ország végzi.

10 nappal jelez előre a rendszer

Az anyagnak a szennyvízben lévő koncentrációja 4-10 nappal jelzi előre az esetszámok várható növekedését, ami felkészülési lehetőséget is ad a területi járványügyi hatóságoknak megelőző intézkedések bevezetésére, és a lakosságot is figyelmeztethetik a kockázatokra.

Kiemelt kép: illusztráció