Kiss László korábban gúnyosan úgy fogalmazott, őszintén meglepi, hogy szép számmal vannak olyan ellenzéki polgármesterek, akik megcsókolják a morzsákat dobáló kezet – utalva azon kollégáira, akik tárgyaltak a kabinettel.

Már elsőre is elment volna

„Nem tudom, milyen feltételek mellett van ez a tárgyalás, de természetesen nyitottak vagyunk, és magam is nyitott vagyok egy másik tárgyalásra, de én már az elsőre is nyitott lettem volna” – jelentette ki az RTL híradójának kérdésére Óbuda polgármestere. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kimaradtak

Kiss Lászlót azt követően kereste meg a csatorna, hogy a 3. kerület nem kapott rezsitámogatást a kormánytól. Óbudán kívül még öt budapesti kerület maradt ki a kormányzati segítségből. A tárgyalásokat vezető Láng Zsolt kormánybiztos szerint azért, mert az érintett kerületek polgármesterei nem mentek el a támogatással kapcsolatos egyeztetésre.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Bizonytalan az újabb támogatás

A kormányzat azonban úgy értelmezte, nem kérnek segítséget. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, nem kizárt, hogy lesz újabb forduló. „Azt mondtuk, hogy ez volt az első kör, és örülünk, vagy szeretnénk, hogyha lenne második. Ez két dologtól függ, hogy év közben hogy alakul a magyar gazdaság helyzete és hogy alakulnak a rezsiárak” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Ferencváros is kérne támogatást

A kimaradt önkormányzatok egyike a ferencvárosi. Baranyi Krisztina polgármester szerint az első körös tárgyaláson azért nem vettek részt, mert a sikertelen közbeszerzés miatt akkor még nem ismerték pontosan a kerület idei működési költségeit. Az újabb egyeztetésen viszont már ott lennének.

Több DK-s önkormányzat hallgat

„Természetesen, ha van miről tárgyalni, akkor jelen leszek” – nyilatkozta Baranyi Krisztina. Az első körben szintén rezsitámogatás nélkül maradt újpesti, 11., 15., és 18., kerületi önkormányzattól is szerette volna megtudni a csatorna, hogy részt vennének-e az újabb egyeztetésen, azonban az adásig nem reagáltak a megkeresésre.

Fegyelmi eljárásokat indít a Fidesz

Közben a pénztől eleső kerületek mindegyikében fegyelmi eljárást kezdeményeztek a helyi Fidesz frakcióvezetői a polgármesterek ellen. Szerintük azzal, hogy nem egyeztettek a rezsikompenzációról, megkárosították a kerületeiket. Óbudán például a január végi testületi ülésen napirendre fog kerülni a kérdés.

Buksisimi és morzsákat dobáló kéz

Kiss László korábban meglehetősen gúnyosan fogalmazott azon ellenzéki polgármesterekről, akik leültek tárgyalni a kormánnyal. „Nyilvánvaló szándék a kormány részéről, hogy megossza a budapesti polgármestereket. Vannak olyanok, akiknek megsimogatják a buksiját, másoknak meg virgácsot adnak. Őszintén meglep, hogy szép számmal vannak közülünk, aki bedőlnek ennek és megcsókolják a morzsákat dobáló kezet” – fogalmazott.

Sokan kaptak

A polgármester akkor azt kifogásolta, hogy nem a többi DK-s polgármesterrel mehetett tárgyalni. Mint korábban mi is beszámoltunk róla, az év elején 44 milliárd forintot osztott szét az elszálló energiaárak állami kompenzációjaként a 10 ezer lakos feletti települések közül 138 városi és 17 kerületi önkormányzatnak.

Ezt vették figyelembe

Az akkor megjelent kormányrendelet indoklása szerint a támogatási összegek odaítélésénél az önkormányzatok egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességét és az energiatakarékossági tervüket is figyelembe vették. A Miniszterelnökség szerint mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta a meghívásukat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt képünk forrása a Facebook.)