Továbbra is Ókovács Szilveszter vezetheti a Magyar Állami Operaházat, főigazgatói megbízatása 2023. augusztus elsejétől öt évre szól – jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter pénteken Budapesten.

A leghosszabban intendánsként működő vezető

Azzal, hogy ismét elnyerte a főigazgatói posztra kiírt pályázatot, Ókovács Szilveszter lesz a leghosszabban intendánsként működő vezető a Magyar Állami Operaház élén a magyar történelemben – mondta Csák János a sajtótájékoztatón. Ókovács Szilveszter 2012 óta igazgatja a Magyar Állami Operaházat. „Ez óriási lehetőség és talán még nagyobb felelősség” – hangsúlyozta a miniszter.

Nem szigetként működik

Kiemelte azt is, hogy az Opera nem szigetként működik, hanem „van egy ökoszisztéma körülötte, amelyben benne van a Zeneakadémia, a Müpa, az Operett és a Táncművészeti Egyetem is”. Az az érdekünk, hogy olyan ökoszisztéma jöjjön létre, amelyben partnerként dolgoznak együtt az intézmények vezetői – tette hozzá.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

„Tartani kell a kulturális hagyományokat”

„Nekünk, magyaroknak tartanunk kell magunkat a kulturális hagyományainkhoz, ahhoz, ami bevált, és ez a mindenkori opera vezetésének is a feladata” – mondta Csák János.

A kormányzat 280 milliárd forintos bizalma

Ókovács Szilveszter az eseményen egyebek mellett köszönetet mondott a kollégáinak, illetve megköszönte a kormányzat „huzamos, 2011 óta tartó bizalmát”: a fejlesztéseikbe beletett csaknem 100 milliárd forintot és a működésükbe belefektetett 150 milliárd forintot, amelyhez 30 milliárd forinttal tudott hozzájárulni az intézmény.

Európai színvonalt akar

Főbb céljait ismertetve hangsúlyozta, hogy a Magyar Állami Operaház egy európai színvonalhoz méltó intézmény kíván lenni.

A zsidó-keresztény kultúrában gyökerező operaház

„A zsidó-keresztény kultúrában gyökerező operaház egy reprezentatív intézmény kíván maradni a következő időben is, büszke magyar színekkel és magyaros testtartással, nemzeti alapon, sok-sok magyar művésszel” – hangsúlyozta a főigazgató.

Miklósa Erika is gratulált

Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar koloratúrszoprán opera-énekesnő is kommentálta Facebook-oldalán Ókovács újabb kinevezését

Ezt írta Miklósa

„Nincs fotó, csak szavak: gratulálok Ókovács Szilveszternek. Ő viszi tovább az Operaházat. És gratulálok a többi pályázónak is, hogy komolyan vették a Magyar Állami Operaház megújításának szakmai lehetőségét. Fantasztikus kollégák tettek próbát a pályázattal. A szakmai bírálóbizottság munkáját is köszönöm, és a dicséretüket, hogy jó pályázatot írtam annak kapcsán, hogyan képzelem el a Magyar Állami Operaház megújítását. Külön köszönöm a számtalan biztatást, drukkolást.”

Íme a Facebook-bejegyzése

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: Youtube