„Többször jeleztük már az osztrák vasút felé, hogy október végétől nem fognak annyit késni a vonatok” – ezt írta közleményében a MÁV arra a hírre reagálva, hogy az ÖBB bejelentette, az eredetileg tervezett október 27. helyett december 10-ig nem lehet átszállás nélkül közvetlenül eljutni vasúton nyugat-európai városokba.

Október 4-e óta rövidített útvonalon

A BudaPestkörnyéke.hu az elsők között adott hírt arról, hogy az osztrák vasúttársaság tájékoztatása szerint október 4-étől rövidebb útvonalon közlekednek  a felsorolt Railjet xpress járatok (rjx 60, rjx 62, rjx 64, rjx 66, rjx 68). A változás a Budapest-Keleti pályaudvarról 7:40 és 15:40 között két óránként Bécsen át Münchenbe induló vonatokat érintette érzékenyen, ugyanis azóta Bécsben át kell szállni! A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Levágták a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról

„A MÁV-nak a Budapest-Győr fővonalon a vágányzár miatt megmaradt, egyetlenként még közlekedő óránkénti nemzetközi vonatokat sem sikerült pontosan (értsd 20-30 perc késésnél kevesebbel) közlekedtetni, ezért az osztrák vasút, az ÖBB a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után ma egyoldalúan bejelentette: levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti railjet vonatokat” – írta Facebook-oldalán Vitézy Dávid. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem várnak a vonatokra

Ez nem csak átszállási kényszert jelent Bécsben, ugyanis az a cél, hogy Ausztriában továbbra is pontosan járjanak a vonatok, tehát a késve érkező budapesti vonatra nem fognak várni.

Kitolták a határidőt

A legfrissebb hírek szerint az egyik osztrák vasúttársaság, az ÖBB arról tájékoztatott, hogy egészen decemberig tolják ki a korábban meghatározott határidőt. A Magyar Hang információi szerint az elhúzódó magyar felújítással magyarázták a döntést.

Reagált a MÁV!

Az újabb durva lépésre reagált a MÁV! Közleményük szerint többször jelezték már az ÖBB felé, hogy október 27-től jelentősen csökken a késések kockázata. A magyar vasút emiatt kérte a Németországba tartó vonatok bécsi kettéosztásának megszüntetését.

Rejtélyes lépések

„Ahhoz, hogy az osztrákok Bécsben ne kényszerítsék átszállásra a Budapest felől érkező utasokat, olyan lépéseket kellett volna megtennünk, amelyek a magyarországi belföldi közlekedést érintették volna aránytalanul hátrányosan” – írta a MÁV, bár azt nem fejtették ki, mik lettek volna ezek a lépések.

Segíthetnének az osztrákok  

A MÁV arra is kitért, hogy az osztrák államvasutak döntésein múlik, hogy az ideiglenes forgalmi rend Bécsben ne okozzon a minimálisnál nagyobb kényelmetlenséget az érintett utasoknak: segíthetnek például a csatlakozó járatok közeli vágányokról történő indításával vagy azzal, hogy bevárják a türelmi időn belül érkező Budapest járatokat.

További nehézségek

„Másrészt azt is jeleztük az osztrák vasúttársaság felé, hogy nem javul az Ausztriából Magyarországra tartó Railjet xpress vonatok menetrendje. Ezek a késések további nehézségeket okoznak a forgalomirányításban a vágányzárral érintett vonalszakaszon, és a Magyarországról Ausztriába visszatérő vonatok késéséhez is vezethetnek” – írták a Magyar Hang megkeresésére.

Fenntartják a jelenlegi állapotot

„Az ÖBB ennek ellenére fenntartja az állapotot a győri fővonali vágányzár végéig” – tették hozzá, megjegyezve, hogy egy ausztriai vágányzár viszont a Zürichbe induló és onnan érkező járatokat érinti.

Tortúra

A Keleti pályaudvarról 6:40-kor Zürichbe induló Railjet (rjx 162) csak Ötztalig közlekedik. Ötztal és Sargans között pótlóbuszok járnak, a Zürichből eredeti menetrend szerint 21:40-kor Budapest felé induló Nightjet (nj 467) pedig csak Bécsig közlekedik. A vonat Salzburgban nem egyesül a Budapestre tartó Kálmán Imre EuroNight (EN 463) szerelvényével, ezért a Budapestre tartó utasainak Bécsben át kell szállni egy következő Railjet járatra (rjx 269). A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció