Mány és Páty a budai agglomerációban vannak, de nem szomszéd települések. A mányi polgármester mégis “átkiabált” Pátyra és a pátyi Facebook-oldalon a pátyiakkal vitázott. Olyan demokratikus, hogy még a hozzászólásokat is kikapcsolta egy idő után. A sztori elgondolkodtató, hiszen az illegális hulladékról és egy 21. században megválasztott településvezető problémamegoldási módszeréről mesél.

Erdőszéli szemetet szedtek a lányok

A történtet a hétvégén kezdődött. Két fiatal, egy pátyi és telki lány szereti a Zsámbéki-medencét, de gyűlöli a szemetet. Elhatározták, hogy összeszedik az erdők szélén mások mocskát. Budajenő környékén gyűjtöttek szemetet, a hulladékot pedig a közeli műanyag szelektív gyűjtőbe akarták dobni. A legközelebbi elérhető ilyen edény Mányon volt, ezért oda vitték a lányok az erdő szélén összeszedett mocskot.

Ne vigyék Mányra a szemetet

Ugron Zoltán, Mány polgármestere hétfőn az egyik pátyi Facebook-csoportba arról posztolt, hogy a pátyiak ne vigyék hozzájuk a szemetet, így fogalmazott: „Mány polgármestereként kérem, hogy a szemétszedési akcióikat tartsák a településük határain belül! A mi falunk sokkal-sokkal szegényebb, mint az önöké, és nem szívesen fizetem ki a falu kasszájából azt a plusz sok százezer forintot, amit a szemetesek nekünk számláznak le a szelektív szigetünk túltelitettsége miatt.” – írta a mányi polgármester a pátyiaknak.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ugron Zoltán, Mány polgármestere inkább kikapcsolta a hozzászólásokat

Ugron Zoltán, Mány polgármestere – Forrás: Facebook/Ugron Zoltán

Kiakadtak a pátyiak

A pátyi csoport a poszt után szinte felrobbant az idegességtől. Először is kikérték maguknak, hogy pátyiak Mányra vinnék a szemetet, miért is tennék, hiszen nem is szomszéd települések – írták. Sokan a mányi polgármester stílusán borultak ki. Mint fogalmaztak: Inkább örülnie kellene, hogy vannak, akik mások mocskát összeszedik, nem kritizálni kellene, hanem bíztatni őket és köszönetet mondani a lányoknak.

Ő csak a mányiak érdekét képviseli

A mányi polgármester erre lazán csak annyit írt, hogy „Ha az Ön udvarába tették volna a szemetet, akkor is ezt gondolná?”, majd azzal próbálta védeni az álláspontját, hogy ő Mány polgármestere, őt a mányiak választották meg, csak őket képviseli, más szemetének az elszállítását pedig nem akarják fizetni.

Nem hagyhatom szó nélkül

Egy hölgy a következőket válaszolta a polgármesternek: “Ezt nem hagyhatom szó nélkül! És nagyon remélem, hogy nem csak engem bosszant a bejegyzése – írja a hölgy, majd így folytatja:

Az ön faluja, az ön bolygója

„Két lelkes és fiatal környezet védővel van dolgunk, akik a környéken szedték össze az illegálisan lerakott szemetet! Mások után! Azt kiszámolta, hogy mennyi lenne ezeket az illegálisan létrejött szeméttelepeket felszámolni? Igen tudom, hogy nem az ön falujában tették mindezt, de az ön bolygóján, amin él! Kérem ne törje le a lelkesedésüket a fiataloknak inkább támogassa őket! – írja a hölgy a polgármesternek.

Oldják meg otthon

Erre válaszul Ugron Zoltán, Mány polgármestere lazán csak ennyit válaszolt 5 ezer embernek: „De miért Mány fizessen ezért? Nekünk elég a saját szemetünket összeszedni és elvitetni. Oldjak meg otthon!” – zárta rövidre sorait az egyre feszültebbnek tűnő polgármester.

Ilyen felfogású vezetők

Egy másik településen, Biatorbágyon élő hölgy is becsatlakozott a szinte teljes Pátyot elérő beszélgetésbe és a mányi polgármesternek címezve a szavait így fogalmazott: „Az a szomorú, hogy az ilyen felfogású emberek vezetnek falukat, városokat, országokat! Nem vagyok közvetlenül érintett mivel Biatorbágyon élek, de még olvasni is elszomorító. A környezetszennyezés, illetve környezetünk megóvása közös ügyünk. Nincsenek határai. Én szégyellem magam – írja a hölgy a mányi polgármesternek címezve a sorait.

Megoldásközpontúság

Biztosak vagyunk abban, hogy a szemét elszállítását valakinek ki kell fizetni, de – többek közt – ennek megoldására vannak a polgármesterek, hiszen senki sem csak a saját falujában él, hanem Budapest környékén, Magyarországon, Európában, a Föld nevű bolygón. Megfelelő kommunikációval, megoldásközpontú együttműködéssel, több településsel történő folyamatos egyeztetéssel vélhetően szükség sem lenne olyan posztokra, amit a mányi polgármester írt egy másik falu lakóinak.

Kikapcsolta a hozzászólásokat

Ugron Zoltán azzal zárta a vitát a Facebookon, hogy igazi demokratikusan megválasztott vezetőhöz méltóan kikapcsolta a hozzászólásokat a posztja alatt, miután rádöbbent, hogy nem csak neki van véleménye. A polgármester visszautasítja mindazt, amivel őt illették a Facebookon, majd így zárta: „Ne hordják hozzánk, amit a saját portájukon összeszedtek”.

A polgármester cikkünk megjelenésekor lekapcsolta a hozzászólásokat

Részlet a Ugron Zoltán bejegyzéséből – Forrás: Facebook/2021.04.26. 19:15

Kiemelt kép: Szemét a mányi kukáknál – Forrás: Ugron Zoltán, mányi polgármester posztja