Nemcsak az ország keleti részén élők, hanem a budapesti és az agglomeráció lakói is összefogtak: szinte egy emberként próbálnak segíteni minden Ukrajna felől menekülő emberen. Van aki ingyen szállással, van aki ingyen fuvarral vagy éppen természetbeli adományokkal igyekszik segíteni az otthonukat hátrahagyó embereken. Szinte nincs olyan kerület vagy település, ahol ne fogtak volna össze a helyiek.

Adományok Érden

Megtelt adományokkal Érden, a Topoly utcai gyűjtőpont. „Az épület előterében két asztal összetolva, a tetején és a földön, bevásárlótáskák és dobozok, mind tele adománnyal. A Topoly utcában dolgozó kollégáimnak már délelőtt ki kellett üríteniük egy külön helyiséget, mert egész nap érkeztek az emberek tartós élelmiszerrel, tisztálkodási szerekkel, kutya- és macskaeledellel, plédekkel, babaápoláshoz szükséges termékekkel” – írja Facebook oldalán Csőzik László.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Olyan emberek ők, mint mi”

„Azoknak gyűjtünk most, akik elhagyni kényszerültek az otthonaikat, menekülnek a felfoghatatlan háborús helyzet elől. Olyan emberek ők, mint önök, mint ti, mint én. Néhány napja még hozzánk hasonlóan éltek, ma egy sporttáskába bepakolva a legfontosabb dolgaikat, a gyermekeik és saját életüket féltve kellett útnak indulniuk. Abban bíznak, hogy néhány napon belül, vagy legrosszabb esetben néhány hét múlva, visszatérhetnek otthonaikba. Addig viszont segítségre szorulnak”- írja Érd polgármestere.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Egy segélyszervezet viszi Ukrajnába az adományokat

Forrás: Facebook/Csőzik László

A metróaluljáróba behúzódó emberek

„Gyűjtünk nekik, valamint gyűjtünk a metróaluljárókba behúzódott embereknek, hogy méltósággal vészelhessék át ők is, ezeket a szörnyű napokat. Segítő szervezetek közreműködésével jutnak el majd az adományaink az Ukrajnában maradt, a háború következtében rászorulóvá vált embertársainkhoz”

Menekültek fogadása a 2. kerületben

Budapest 2. kerületi önkormányzata már csütörtökön elkezdte felkészíteni a kerület tulajdonában lévő üdülőket arra, hogy szükség esetén kárpátaljai menekülteket tudjunk fogadni.

Itt lehet leadni az adományokat

Vasárnaptól pedig két helyszínen, a Klebelsberg Kultúrkúriaban és a Marczibányi Téri Művelődési Központban várják az adományokat: tartós élelmiszert, tisztálkodó eszközöket, törölközőt, ágyneműt és meleg takarókat.

Szalai Kriszta adományokat vitt

Szalai Kriszta színésznő napok óta a 2. kerület egyik lakossági Facebook csoportjában gyűjti az adományokat, amelyet vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyi Papos községre visz. A kerület lakói élelmiszerrel, takarókkal és tisztálkodószerekkel segítik az ukrán háború elől menekülőket. Papos egyébként 60 családot fogadott be, ők kapják a 2. kerület lakosainak adományait.

Gyáli úti szállás

Szintén Budapesten, a Gyáli úti átmeneti szállásra megérkeztek vasárnap az első menekültek. „Sok a gyerek. Két hetes csecsemő is van. Minden ilyen célú adományt szívesen veszünk. Gyerekruha, pelenka, törlőkendő, babahordozó mind jöhet! Nagyon köszönöm!” – írja a Facebookon egy ott dolgozó.

Menekülteket fogad az SZFE

A Színház- és Filmművészeti Egyetem felajánlja a tulajdonában lévő budapesti Vas utcában található, korábban egyetemi kollégiumként működő épületét az ukrajnai konfliktus miatt hazánkba érkező menekültek befogadására és elhelyezésére. Az Egyetem vezetése már fel is vette a kapcsolatot az illetékes kormányzati szervekkel annak érdekében, hogy a háború sújtotta ország nehéz helyzetbe került állampolgárainak, lehetőségeihez mérten, segítséget nyújtson. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jótékonysági koncert Gödön

Március 6-án Gödön jótékonysági koncertet is tartanak Kárpátaljáért, a kárpátaljai testvértelepülés javára szervezett adománygyűjtéshez.

  • Mácius 6-án 16:30-kor kezdődik az első jótékonysági koncert a Jézus Szíve templomban Felsőgödön. Eseménylink:https://fb.me/e/2gwX7j8gQ
  • Ugyanazon a napon, tehát március 6-án 18 órától pedig a József Attila Művelődés Házban folytatódik az koncertmaraton és az adománygyűjtés.

Kiemelt kép: menelültek a beregsurányi határállomáson – Forrás: Magyar Rendőrség