A szűkös megélhetéshez havi nettó 250 ezer forintra, az átlagos életvitelhez havi nettó 400 ezer forintra, a gondtalan élethez már nettó 600 ezer forintra van szüksége a magyaroknak. Ez derült ki az Egyensúly Intézet szeptemberi közvélemény-kutatásából. Elgondolkodtató adat, hogy a válaszadók 87 százalékának jövedelme nem éri el az átlagosnak ítélt anyagi feltételekhez szükséges szintet.

Minden második embernek kevés a jövedelme

A kutatás adatai szerint a válaszadók négy százalékának nincs jövedelme, 46 százalékuknak pedig nettó negyedmillió forint alatti jövedelme van havonta. Ez azt jelenti, hogy minden második válaszadó nem tudja előteremteni egyedül a szűkös megélhetéshez szükséges összeget. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A többség nettó 400 ezer alatt keres

A megkérdezettek 37 százaléka mondta azt, hogy havonta nettó 250 ezer feletti, de nettó 400 ezer forint alatti összeget keres. Vagyis a válaszadók 87 százalékának jövedelme nem éri el az átlagosnak ítélt anyagi feltételekhez szükséges szintet.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Probléma egy váratlan kiadás

Ezek alapján nem meglepő, hogy a magyar társadalom 41 százalékának problémát jelentene egy 100 ezer forintos, hirtelen keletkező kiadás fedezése, de még meg tudná oldani saját erőből. Csupán a lakosság 27 százaléka tudná gond nélkül kifizetni ezt az összeget.

Kevésbé gond a fűtésszámla kiegyenlítése

A 2022-as év végi eredményekhez képest viszont jobb a helyzet: most kevesebbeknek okoz gondot például a fűtésszámlák kiegyenlítése, a változatos étrend biztosítása.

Bevételcsökkenéssel számolnak

A felmérésből az is kiderült, hogy a júniusi adatokhoz képest több háztartás számol bevételcsökkenéssel a következő negyedévben.

Hús vagy hal  

Az Egyensúly Intézet közvélemény-kutatása szerint a magyar társadalom 59 százalékának lesz annyi pénze a következő negyedévben, hogy legalább minden második napon húst vagy halat egyen. A megkérdezettek nagyjából kétharmadának (62 százalék) továbbra is lesz annyi pénze, hogy kiegyenlítse a fűtésszámláját. A magyarok negyede (25 százalék) viszont azt mondta: előfordulhat olyan, hogy néha nem lesz lehetősége melegen tartani az otthonát.

Akik kiszolgáltatottak

A legkiszolgáltatottabbak közé tartoznak a 60 év felettiek, a községekben lakók, illetve a 8 osztálynál alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők – szemlézte az elemzést a Telex.

Kormányzati megszorítások, növekvő terhek

„Az elmúlt hónapok kormányzati megszorításai és a bejelentett és még várható, mindenkit sújtó intézkedések jelentős terheket rónak a családokra. A kormány elszabadította az inflációt, folyamatosan emeli az árakat és az adókat, kivezeti az árstopot, megritkítja a családtámogatásokat” – fogalmazott az idei nyáron Pikó András, Józsefváros polgármestere. 

Gondoskodni a bajba jutottakról

„Ebben a drámai helyzetben Józsefváros vezetésének felelőssége, hogy gondoskodjon a bajba jutottakról. Felelős gazdálkodással elértük, hogy a megvalósuló fejlesztések mellett legyen elég pénz a költségvetésben újabb családvédelmi intézkedésekre a kormány által magukra hagyott családokról való gondoskodás érdekében” – tette hozzá.

Bölcsődéztetési támogatás

Mindezek értelmében szeptembertől bevezették a bölcsődéztetési támogatást: 60 ezer forintot kaphatnak évente azok a kerületi családok, ahol bölcsődés korú kisgyermek van, és ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nettó 100 ezer forintot. A kérelmet a Családtámogatási Irodának kell benyújtani és már letölthető a kerület honlapján.

Háromszorosára emelték az iskolakezdési támogatást

A támogatás automatikusan jár minden első osztályos gyerek szüleinek, nem szükséges kérelmet benyújtani hozzá. A támogatás év végéig beváltható 15 ezer forint értékű vásárlási utalvány, amit a Józsefváros-kártya elfogadó helyein lehet beváltani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció