A hivatalos adatok szerint november első napjaiban 48 ezer beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra. Egy hónappal ezelőtt a kötelező várólistákon 40 ezer beteg volt. A legtöbb, közel 13 ezer betegnek szürkehályog-műtét miatt kell türelmesnek lennie. A szakértők szerint a betegek a kialakult helyzet miatt inkább a magánellátás mellett döntenek.

Csaknem 50 ezer ember várakozik

 A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által vezetett műtéti várólistákon jelenleg 48 ezernél is több beteg várakozik. Ez a szám 8 ezerrel több, mint egy hónappal ezelőtt. A kötelező várólistákon 41,3 ezer fő várakozik, azt a listát 13 műtéti típusnál kötelező vezetni az intézményeknek, a 48 ezres várakozók listáján ettől sokkal több műtéti típus szerepel. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szem, térd és csípő

A novemberi NEAK adatok szerint 12,9 ezer beteg vár szürkehályog-műtétre, 11 ezren várnak térdprotézis-műtétre és 6,6 ezren csípőprotézis-műtétre.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Középpontban a szemproblémák

A statisztikák szerint egyre több a szemproblémával küzdő beteg. Nincs elég gyermekszemorvos, a gyerekszemészeti rendelők bezártak, a Semmelweis Egyetem szemklinikáján 3-6 hónap a várakozási idő a gyerekbetegeknél. Lapinformációk szerint szürkehályog-műtétre is már csak jövő év májusára tudnak időpontot adni. 

Nem érdekeltek benne

Az egészségügyi ellátórendszer nem igazán érdekelt a várólista csökkentésben, az orvosok fix fizetést kapnak, nincs semmilyen motiváló tényező az orvosi bérrendszerben, így nyilatkozott Rékassy Balázs, orvos, egészségügyi szakmenedzser. Úgy véli: korábban a hálapénz egy motivációs eszköz volt, de örül annak, hogy a borítékos rendszer kikopott az állami egészségügyi betegellátásból.

Terelés a magánellátásba

Ugyanakkor most abban érdekeltek az orvosok, hogy ledolgozzák a munkaidejüket, és utána a magánellátásban további feladatokat vállaljanak, és oda áttereljék a betegeket. A szakember szerint az is baj lehet, hogy nem elég világosak a betegutak, sokan későn fordulnak orvoshoz, és az alacsonyabb jövedelmű családok is gyakrabban választják a magánegészségügyet.

Nem akarnak várakozni

„Ma már az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok is inkább összeadják a 2 millió forintnál is drágább csípőprotézis-műtét árát a magánellátásban, mint hogy éveket várakozzanak az állami egészségügyben” – tette hozzá az egészségügyi közgazdász az Economx.hu portálnak.

Össze kellene kapcsolni

Az új jogszabályok nem szabtak határt az orvosoknak az állami betegellátás és a magánellátás közötti átjárásban. Nem helyes, hogy az orvosi bérekben egy dolog számít, hogy valaki hány éve dolgozik a betegellátásban és nem az, hogy mennyi és milyen minőségű munkát végez, mondta Rékassy. „Ha már hagytuk ennyire felnőni a magánegészségügyi szektort, akkor külföldi példák alapján össze kellene kapcsolni a magán és az állami betegellátó rendszert” – tette hozzá.

Vásároljon az állam

A szakember példaként említette, ha a NEAK tudja, hogy havonta ezer csípőprotézis műtétet kellene elvégeznie, de csak 700-hat tud az állami kórházrendszer kivitelezni, akkor 300 műtétet az állam vásároljon meg a magánszolgáltatóktól, akár úgy is tendert írnak ki ezeknek a műtéteknek a költségeire.

Elkülönített kassza

A NEAK-nak van elkülönített kasszája a várólisták ledolgozására, az idei évi költségvetésben mintegy ötmilliárd forint többletforrást biztosítottak erre. Mivel szeptemberig ezt az összeget az egészségügyi intézmények elhasználták, a programra szánt forrásokat 50 százalékkal megemelték. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Forrás: MTI