30 millió forint vissza nem térítendő turisztikai támogatást nyert el tavaly decemberben a Magyar Turisztikai Ügynökségtől Szentendre a Postás strand fejlesztésére. Az ügynökség most visszakéri a pénzt, mert Szentendrén nem készültek el időben a beruházással. Egyesek szerint ez csak egy ürügy, hogy a várostól újabb forrásokat vonjanak el, de az sem kizárt, hogy a szentendrei illetékesek bénázása is közrejátszott a 30 millió elbukásában.

Fejlesztésre kaptak pénzt

Kamerarendszer kiépítése, stéghosszabbítás és zuhanyfelújítás – többek között ezekre a fejlesztésekre kapott támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) Szentendre tavaly decemberben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kérdésessé vált az engedély

El is kezdték a terveztetést, de hamar kérdésessé vált, hogy kapnak-e egyáltalán strandnyitási engedélyt – mondta a 24.hu-nak a város alpolgármestere Pilis Dániel. 

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Mindennek a fekália az oka

Ezt az engedélyt minden évben ki kell kérniük, a strandszezon előtt rendre meg is érkezik, idén viszont nem ment ilyen könnyen a folyamat. Évek óta probléma ugyanis, hogy néha kiömlik a fekália Szentendrénél, ilyenkor gyorsan lezárják a strandot.

Nem fejlesztett a város

A helyi önkormányzat idén hónapokon keresztül levelezett az Nemzeti Népegészségügyi Központtal, végül telefonon annyit mondtak nekik, hogy júliusban megkapja a város a strandnyitási engedélyt. Ezzel hosszú időre bizonytalanná vált mindent, nem fejlesztett a város.

Szólatak, hogy csúszni fognak

Ezzel egyidőben szóltak a turisztikai ügynökségnek, hogy csúszni fognak a munkálatokkal, be is adták a határidő-hosszabbítási kérelmet, de ezt elutasította az ügynökség.

Elutasították a kérelmet

Formai hibára hivatkoztak, érdemi vizsgálat nélkül utasították vissza kérelmünket – mondta Pilis Dániel. Az alpolgármester azt is megjegyezte, hogy az MTÜ évekkel ezelőtt már megítélt egy több milliárdos turisztikai fejlesztést Szentendrének, 2020-ban viszont „mondva csinált okokra hivatkozva” visszavonta a támogatást a választás után. Itt érdemes megjegyezni, hogy a 30 milliós támogatást már Szentendre új vezetése idején kapta a város.

El sem kezdték a munkát

Magyar Turisztikai Ügynökséget is megkereste a portál, azt válaszolták, hogy a pályázati kiírás szerint a megvalósítási határidő 2021. május 31-én lejárt, de a fejlesztést még csak el sem kezdte a város, ezért a támogatói jogviszony megszüntetését kezdeményezték.

115 millió már jutott a strandra

Hozzátették, hogy a szentendrei önkormányzat a Kisfaludy Strandfejlesztési Program pályázatai során összesen 144,7 millió forint támogatásban részesült, amelyből 114,9 millió forintot a Postás Strand fejlesztésére egy korábbi fejlesztési ütemben már felhasznált és lezárt.

Miért vártak a munkával?

A szentendrei alpolgármester arról nem beszélt a portálnak, ha eddig minden évben kiadták a strand működtetéséhez az engedélyt, akkor miért vártak a kamerák felszerelésével, stégek meghosszabbításával, zuhanyzók felújításával, hiszen ezt az engedélyek nélkül is megcsinálhatták volna.

Nem sikerült megugrani

Nagy kérdés, hogy egy újabb önkormányzati bénázásról van tehát szó, vagy tudatos forráselvonásról, avagy egyszerűen mindkettőről egyszerre. Az ügynökségnek végső soron semmibe sem került volna meghosszabbítani a határidőt, ha már a szentendrei illetékeseknek nem sikerült elsőre megugrani néhány kamera felszerelését a Postás strandon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Postás strand Szentendrénél – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu