Esőisten nem fogadott mostanában minket a kegyeibe. De nekünk semmi se jó. Ha sokat esik, az a baj. Ha keveset, akkor esőért könyörgünk. Sose esik jókor. Legjobb az volna, ha minden nap hajnali kettő és négy között, egyenletes, csöndes esővel megöntözne mindent, és hajnalban finom pára terítené be a kertet, harmatcseppek hintáznának a leveleken, és a napocska a bárányfelhőket terelgetné napközben az égen – írja a BudaPestkörnyéke.hu kertszakértője, Halmos Mónika.

Az optimális csapadékmennyiségnek a valószínűsége igen csekély, ezért még a nagyon okos kert is ki van téve az időjárás szeszélyeinek. Ami idén azt jelenti, hogy öntöznünk kell.

Kezdő urbánus kertészek eltöprengenek a hipermarketben vett kis bazsalikomon, hogy ugyan, mi történt vele, miért néz ki úgy, mint akit agyonvertek – mi más lenne, szomjas. A növényeknek az életükhöz vízre van szükségük, kinek többre, kinek kevesebbre. Ha nem szeretnél az öntözéssel bíbelődni, ültess szárazságtűrő, szukkulens növényeket, tartsál kaktuszt, vagy művirágot.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A növények legjobban a langyos esővizet szeretik. Ezért az esővizet mindenképpen gyűjtsük össze, hordóba, tartályba, bármibe. A hordóból kannával tudjuk kimerni a vizet. Ha tartályba gyűjtjük, ahhoz kiépíthetünk csepegtetős öntözőhálózatot.

Ezt érdemes jól megtervezni, esetleg szakember segítségét kérni, mert ha ügyesen kigondoljuk, elég magasra tesszük a tartályt, akkor a gravitáció segítségével meg tudjuk találni azt az ideális helyzetet, amikor a víz éppen megfelelő mennyiségben fog az ágyásokba csöpögni. Persze, ez mind jó tervezést igényel és csak akkor működik, ha néha esik az eső.

A mi kertünkben két nagy tartály van szolgálatban, és csapadék híján feltöltjük vezetések vízzel, hogy működjön a rendszer, de erre eddig csak egyszer volt példa.

Ha vezetékes vízzel öntözünk, és csak néhány növényt kell megitatnunk, akkor a vizet engedjük ki a kannába, és néhány óra múlva, amikor már nem annyira hideg, akkor öntözzük meg a növényeket. Nagyobb területen a locsolótömlő lesz a barátunk, vagy éppen az ellenségünk. A kora hajnali, vagy késő esti, a gyökérzónára koncentráló öntözést a növények meghálálják.

Akinek van elegendő pénze, kiépíthet automata öntözőrendszert. Előnye, hogy semmi gondunk sincs vele mindaddig, míg meg nem hibásodik és szakadó esőben is boldogan spriccel, vagy amíg a kutya fel nem szedi egy reggelre az összes csövet a pázsit alól. 

Az öntözőrendszer hátránya többek közt az, hogy személytelenné teszi a kapcsolatot a kert és a gazdája között. Mert van abban valami báj, amikor a kertészkedő ember kannájával ballag a kertben, elbeszélget az ernyős verbénával, kicsit több vizet önt a leánderre, mert látja, hogy a napokban sok új bimbót hozott, kicsit finomabban önti a vizet a frissen kikelt napraforgókra, és közben gyöngéden énekel pár sort a borágónak, hogy szedje már össze magát, és keljen életre.

A vízzel mindenképpen takarékoskodni kell! Ezért gyűjtsd az esővizet, ha pedig vezetékről locsolsz, kérj külön mérőt vagy locsolási kedvezményt. Sok-sok apró forint ez, ami a végén nagyra rúghat, ha nem figyelünk. 

A talajtakarás vagy mulcsolás nagyon fontos része az átgondolt kertészkedésnek: vizet és saját energiánkat takaríthatjuk meg, hiszen nem kell gyomlálni! Talajtakaráshoz a legjobb a szalma, a lekaszált fű, a megdarált komposzt. Ezt szép egyenletesen terítsük el a növények alá. Igaz, a letakart talaj nem mindig olyan dekoratív, ellenben mindenképpen környezetbarát.

A jó mulcsolásról és a komposztálásról is nemsokára részletesen fogok írni itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon.

Halmos Monika, fitoterapeuta, food stylist, az ehető virágok hazai szakértője

Halmos Mónika – Forrás: Rózsakunyhó.hu

Az általa alapított Rózsakunyhó Alkotóműhely az igazi zöld gondolatok ötlettára. Több, mint két évtizede kutatja az ehető virágok és vadnövények világát, több mint 80 megjelent szakácskönyv fémjelzi nevét. Könyvei az egészséges táplálkozást, a fenntartható kertművelést, a klímabarát konyhát tartják szem előtt, de betekintés adnak a vadnövénygasztronómia és az otthoni környzetebarát vendéglátás világába is.

Előadásokat, kertlátogatásokat, kóstolóprogramokat tart, workshopokon adja át a tudást az érdeklődőknek a kert és konyha témakörökben, rendszeres beszélgetőtársa több rádióműsornak, tévéműsorai vannak. Könyvei egy része német nyelven is elérhető, rendszeres résztvevője a grazi szakácskönyvfesztivál színpadának. A fiatalabb korosztályt értékes és hiánypótló életvitel- zöld háztartástan gyakorlati útmutatásokkal célozza meg.

Írásainak illusztrációi saját kis fotóstúdiójukból kerülnek ki, ahol rendszeresen kiscsoportos ételfotós kurzusokat is tartanak. Virágos birodalma Sóskúton található, az „Ehető virágok kertje” méhbarát, természetközeli biokert, ahol ehető virágok és gyógynövények nőnek. Ezekből készült termékei a természet patikájának és luxusának ínyencségei a Rózsakunyhó.hu oldalon nézhetők meg.

Fotók: Halmos Mónika képei