Vasárnap az esti órákban, várhatóan éjfél körül Budapestre érkezik Afganisztánból a mentőakcióban résztvevő első magyar repülőgép – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap. Azok elől menekítik a külföldieket, és az afgánok egy részét, akik Bencsik András jobboldali megmondóember szerint olyan szabadságharcosok, mint 56’-ban a pesti srácok voltak. A külügy erre biztosan felemelte a szemöldökét, hiszen a pesti srácok elől senkit sem kellett kimenekíteni Magyarországról, ők nem gyilkosok és a nők leigázói voltak.

Halálból mentik az embereket

A repülőgéppel érkező embereket a magyar honvédek a halálból mentették ki. Nagy részük afgán, jelentős részük pedig magyar és amerikai állampolgár – mondta Magyar Levente, Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jelentős légi kapacitás

Közölte, amerikaiak tucatjait menekítik ki Afganisztánból “azzal a jelentős légi kapacitással, amelyet a Magyar Honvédség ebben a mentőakcióban rendelkezésre bocsátott”. További részleteket akkor közölnek, amikor a kimenekítettek mindegyike biztonságban lesz, a mentőakció folytatódik – tette hozzá.

Hoppá! Magyarország 15. legolvasottabb weboldala lett a BudaPestkörnyéke.hu. Az auditált DKT/Gemius mérés szerint pedig a 11. legnépszerűbb hírportál lett az országban. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

 

Korlátozott idő

Magyar Levente kiemelte azt is, a kimenekítésre fordítható idő “rendkívül korlátozott”. Elő fog állni egy helyzet, amikor vagy az amerikaiak mondják, hogy vége, vagy a tálibok kezdik el a “fegyvernyugvás körülményeit megváltoztatni”.

Magyarok és bajtársaik

Nem mindegy, hogy addig hány embert tudunk biztonságba helyezni. Magyar állampolgárokról és a magyar honvédek bajtársaivá vált afgánokról van szó – mondta, majd megjegyezte: “ennyit egyébként arról a vádról, hogy Magyarország és a magyar kormány humanitárius szempontokra érzéketlen”.

Mentőakció

Magyar Levente kiemelte, Magyarország egy mentőakciót folytat, a Magyar Honvédség évtizedek óta ilyen éles humanitárius bevetésen nem volt, “konkrétan emberéleteket mentenek”. Az államtitkár elmondta, péntek délutánra hívta össze a NATO főtitkára a tanács miniszteri ülését, amelyen ő helyettesítette Szijjártó Péter külügyminisztert.

Válság

A NATO ezekben a napokban éli át hetven éves fennállásának legsúlyosabb válságát – jelentette ki Magyar Levente, aki úgy fogalmazott: az ülés összehívása “tökéletesen felesleges is volt, hiszen mint halottnak a csók, utólag semmit nem tudunk javítani az afganisztáni helyzeten, azon a fiaskón, amit a Nyugat éppen ezekben a napokban elszenved”.

Életmentés

Ezt se meg nem történtté, sem mérsékelni nem lehet most már. Egyedül a következmények elhárításáról tudunk beszélni – mondta Magyar Levente, hangsúlyozva: az első és legfontosabb feladat az emberi életek mentése.

Gyilkos tálibok

A tálibok “elkezdték kivillantani a foguk fehérjét”, Afganisztánból tömegek fognak Európa felé megindulni. Ezt csak úgy tudjuk kezelni, ha a helyszínen nyújtunk segítséget, először is azzal, hogy nem engedjük az embereket koordinálatlanul rázúdulni Európára – fogalmazott az államtitkár.

Mint a pesti srácok

Alig egy hete a jobboldali megmondóember, Bencsik András, a néhány ezer példányban megjelenő Demokrata című újság főszerkesztője arról lelkendezett a HírTV-ben, hogy a tálibok olyan szabadságharcosok, mint 1956-ban a pesti srácok voltak. Feltételezhetően ezen a kijelentésen a külügy is felemelhette a szemöldökét, hiszen a pesti srácok elől senkit sem kellett kimenekíteni Magyarországról. A pesti srácok nem szüntették meg a nők oktatását, nem voltak gyilkosok, és nem vezettek be vallási alapon működő önkényuralmi rendszert. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A Magyar Honvédség Airbus A319-es gépe – Fotó: MTI/Újvári Sándor