Vessünk véget annak a kicsinyes és méltatlan politikai játszmának, ami Széchenyi István egyik legjelentősebb alkotása, a Lánchíd körül zajlik – szólított fel szerda Facebook-bejegyzésében Pálinkás József atomfizikus. Gulyás Gergely is fizetne ebbe az alapba, de csak „ha lesz értelme”.

A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere adakozásra kér minden honfitársunkat és minden magát magyarnak vallót világszerte, hogy csatlakozzanak kezdeményezéséhez és anyagilag is támogassák a Lánchíd felújítását – írja a Népszava.

Felhívása így szól az adakozókhoz: Mi, Széchenyi szellemi örökösei, és egy új világ megteremtésére vállalkozók, saját jövedelmünkből, anyagi lehetőségünknek megfelelően, felajánlást teszünk a Lánchíd felújítására szolgáló alap létrehozására.

Én, mint Széchenyi Akadémiájának előző elnöke kérem minden honfitársunkat és minden magát magyarnak vallót, éljen bárhol a világban, hogy csatlakozzon hozzám. Mutassuk meg, hogy 181 évvel a Lánchíd építési munkálatainak megkezdése után mi is képesek vagyunk összefogni és áldozatot vállalni a mára Magyarország és fővárosunk szimbólumává vált Széchenyi Lánchíd gyors és teljes felújítása érdekében – írta Pálinkás József.

Arra kéri még a Facebook-bejegyzését olvasókat, hogy azt csak azok lájkolják, akik hajlandók anyagilag is hozzájárulni!  – Egy napi, sőt fél napi jövedelem elegendő – hangsúlyozta.

Mindazok, akik egy napi jövedelmüknél többet ajánlanak fel, bekerülnek a Magyar Hazafiak 2020 könyvbe.

A gyűjtés a mai Kormányinfón is szóba került. Gulyás Gergely elmondta, hogy a főváros anyagi helyzete jó, a fővárosnak csak államkötvényben 180 milliárd forintja van, ebből 39 milliárd hitel formájában áll rendelkezésre. Gulyás szerint ennek ellenére semmilyen előkészület nem történt azóta. A miniszter szerint a támogatásból és a rendelkezésre álló forrásokból elkezdődhetne a híd felújításra.

Ha lesz értelme, hogy befizesse egynapi jövedelmét egy Pálinkás József által felvetett felújítási alapba, megteszi.

Kiemelt kép: Lánchíd