A nyugdíjrendszer miatt kellett hozzányúlni a katához – ezt mondta péntek reggel Orbán Viktor az állami rádióban. A miniszterelnök szerint a határvadászok fizetése felfelé tolja majd a rendőrök és a katonák bérét is.

Két oka volt a változtatásnak

A katatörvény módosítása szükséges és jó döntés – jelentette ki Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.  A kormányfő szerint a katatörvényt a háború miatt kellett megváltoztatni, de a nyugdíjrendszer miatt is, ezért kellett becsukni a kiskapukat. “Az ma már nem fér bele, hogy 400 ezer katás legyen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Régen „maszek” volt

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság jelenleg 150 ezer katást bír el. Orbán Viktor szerint a kata régen a „maszek” volt, és eredetileg is azért hozták létre, hogy a lakosságnak nyújtson szolgáltatást, csak később a cégek is rácsatlakoztak erre az egyszerűsített adóformára.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ez most az ország érdeke

Orbán Viktor azt mondta, igyekszik megértően viszonyulni az elmúlt napi tüntetésekhez. Annyiban mindez érthető szerinte, hogy a katatörvény módosításának vannak vesztesei, és ez az intézkedés valóban fájhat sokaknak, de az ország érdeke most ezt a változtatást meghozni. Az ellenzéki politika pedig megpróbálja kihasználni ezt a helyzetet: ezekről szólnak a tüntetések a kormányfő szerint.

Emelkedhet a rendőrök fizetése

A miniszterelnök azt mondta, péntek délután írja alá határvadászokról szóló rendeletet. Két év alatt 2000-ről 4000-re akarják emelni a határvadászok számát Magyarországon. Az ő fizetésük felfelé fogja tolni a katonai és rendőri fizetéseket is szerinte, mert az alacsonyabb iskolázottságú határvadászok mégsem kereshetnek náluk többet.

Nem fér bele a rezsicsökkentés

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban a rezsicsökkentés részleges megszüntetéséről is beszélt. Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy sokakat érzékenyen érint majd, hogy jóval magasabb lesz a rezsiszámlája. azt mondta kormányfő: “Valaki majd megérti, valaki nem. A tényeken az nem változtat, ha valaki ezt nem érti meg.” Azt mondta a kormányfő: a teljes lakossági rezsicsökkentés a háborúig belefért, ma már nem.

Helyzet van

„Nagy tisztelettel arra kérem a magyarokat, illetve a családokat, hogy aki átlag felett fogyaszt, az lássa be: kénytelenek vagyunk az átlag feletti fogyasztásukra kivetni a valódi árat”, ellenkező esetben megszűnne a rezsicsökkentés – mondta a miniszterelnök. 

Észnél kell lenni

Európában háborús árak vannak, senki nem gondolta, hogy nem egy egyszerű konfliktusháború jön létre, hanem belelépünk a háborúk korába. A miniszterelnök szerint észnél kell lenni, hogy a fegyveres konfliktus ne terjedjen át Magyarországra.

Újabb operatív törzs

Gulyás Gergely vezetésével felállítottak egy operatív törzset. Ennek feladata, hogy az energia-veszélyhelyzettel kapcsolatos döntéseket végrehajtsa. Orbán Viktor szerint azért kellett hozzányúlni a rezsicsökkentéshez, mert azt próbálják megmenteni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Forrás: Facebook/Orbán Viktor