A nyugdíjrendszer miatt kellett hozzányúlni a katához – ezt mondta péntek reggel Orbán Viktor az állami rádióban. A miniszterelnök szerint a határvadászok fizetése felfelé tolja majd a rendőrök és a katonák bérét is.

Két oka volt a változtatásnak

A katatörvény módosítása szükséges és jó döntés – jelentette ki Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.  A kormányfő szerint a katatörvényt a háború miatt kellett megváltoztatni, de a nyugdíjrendszer miatt is, ezért kellett becsukni a kiskapukat. “Az ma már nem fér bele, hogy 400 ezer katás legyen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Régen „maszek” volt

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság jelenleg 150 ezer katást bír el. Orbán Viktor szerint a kata régen a „maszek” volt, és eredetileg is azért hozták létre, hogy a lakosságnak nyújtson szolgáltatást, csak később a cégek is rácsatlakoztak erre az egyszerűsített adóformára.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ez most az ország érdeke

Orbán Viktor azt mondta, igyekszik megértően viszonyulni az elmúlt napi tüntetésekhez. Annyiban mindez érthető szerinte, hogy a katatörvény módosításának vannak vesztesei, és ez az intézkedés valóban fájhat sokaknak, de az ország érdeke most ezt a változtatást meghozni. Az ellenzéki politika pedig megpróbálja kihasználni ezt a helyzetet: ezekről szólnak a tüntetések a kormányfő szerint.

Emelkedhet a rendőrök fizetése

A miniszterelnök azt mondta, péntek délután írja alá határvadászokról szóló rendeletet. Két év alatt 2000-ről 4000-re akarják emelni a határvadászok számát Magyarországon. Az ő fizetésük felfelé fogja tolni a katonai és rendőri fizetéseket is szerinte, mert az alacsonyabb iskolázottságú határvadászok mégsem kereshetnek náluk többet.

Nem fér bele a rezsicsökkentés

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban a rezsicsökkentés részleges megszüntetéséről is beszélt. Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy sokakat érzékenyen érint majd, hogy jóval magasabb lesz a rezsiszámlája. azt mondta kormányfő: “Valaki majd megérti, valaki nem. A tényeken az nem változtat, ha valaki ezt nem érti meg.” Azt mondta a kormányfő: a teljes lakossági rezsicsökkentés a háborúig belefért, ma már nem.

Helyzet van

„Nagy tisztelettel arra kérem a magyarokat, illetve a családokat, hogy aki átlag felett fogyaszt, az lássa be: kénytelenek vagyunk az átlag feletti fogyasztásukra kivetni a valódi árat”, ellenkező esetben megszűnne a rezsicsökkentés – mondta a miniszterelnök. 

Észnél kell lenni

Európában háborús árak vannak, senki nem gondolta, hogy nem egy egyszerű konfliktusháború jön létre, hanem belelépünk a háborúk korába. A miniszterelnök szerint észnél kell lenni, hogy a fegyveres konfliktus ne terjedjen át Magyarországra.

Újabb operatív törzs

Gulyás Gergely vezetésével felállítottak egy operatív törzset. Ennek feladata, hogy az energia-veszélyhelyzettel kapcsolatos döntéseket végrehajtsa. Orbán Viktor szerint azért kellett hozzányúlni a rezsicsökkentéshez, mert azt próbálják megmenteni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Forrás: Facebook/Orbán Viktor