Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország, de az a véleményem, hogy hagyják békén a gyerekeinket – mondta Orbán Viktor vasárnap reggel a Kossuth Rádióban. Arról is beszélt a miniszterelnök, hogy nagyon elegünk van a vírusból, de annak nincs elege belőlünk és a második hullám hosszabb és nehezebb lesz az elsőnél.

Királyfi egy királyfival házasodott

A nemrég Duró Dóra jobbikos országgyűlési képviselő által elégetett mesekönyv kapcsán, amelyben a királyfi királyfival házasodik, a királylány pedig feminista, leszbikus, a kormányfő úgy fogalmazott: a homoszexualitás megítéléséhez kapcsolódó viták szövevényesek.

Türelmesek a magyarok

Magyarországon vannak jogszabályok, amelyek a homoszexualitásra vonatkoznak, ezek alapját “egy rendkívül toleráns és türelmes megközelítés adja, tehát a magyarok türelmesek ezzel a jelenséggel szemben, sőt a magyarok olyan türelmesek, hogy az ilyen típusú provokatív demonstrációkat is jól viseljük” – fejtette ki.

Hagyják békén a gyerekeinket

“Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország. De van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni, és én ebben összegzem a véleményemet: hagyják békén a gyerekeinket” – mondta Orbán Viktor.

Elég volt a koronavírusból

Nehéz időszakon vagyunk túl, és nehéz időszak jön. Nekünk elegünk van a vírusból, de a vírusnak nincs elege belőlünk, gyorsabban fertőz, mint korábban. Az álláspontunk ugyanakkor nem változott, amíg nincs vakcina, addig a védekezésé a főszerep. Tudjuk tartani a lépést a vírussal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban vasárnap reggel.

Lépcsőzetes védekezés

Amíg nincs vakcina, addig a főszerep a védekezésé, amely lépcsőzetes, ahogy nehezedik a helyzet, úgy nyitnak meg újabb és újabb kórházakat, és állítanak az ágyak mellé újabb és újabb orvosokat, ápolókat – közölte a kormányfő, kijelentve: “tudjuk tartani a lépést”.

200 ezer fertőzött

Kifejtette: a matematikusok a valószínűsíthető legmagasabb terhelésnek azt tartják, ha egyszerre 200 ezer ember fertőzött az országban, akik közül 16 ezren szorulhatnak kórházi kezelésre és 800-1000 ember lélegeztetőkészülékre.

Vezényelni kell az orvosokat

A kormány – az alulbecslés elkerülése érdekében – 400 ezer ember egyidejű megfertőződésével számolja a csúcsterhelést, amihez 32 ezer kórházi ágy és megfelelő számú orvos, ápoló szükséges, akiket vezényelni kell, ezért az ő életük ma rendkívül nehéz, “köszönettel tartozunk nekik” – mondta Orbán Viktor, jelezve, hogy senki sem boldog emiatt, de amíg nincs vakcina, és felszálló ágban van a járvány, addig az átszervezések elkerülhetetlenek.

Nehezebb lesz a második hullám

Arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány második hulláma hosszabb és nehezebb lesz, ezért egyszerre kell végrehajtani átszervezési lépéseket, és növelni az egészségügyi dolgozók teherbíró képességét.

Bombázzák a kormányt

Közölte: a Magyar Orvosi Kamara hónapok óta bombázta a kormányt a javaslataival, és a kabineten belül is vita volt arról, hogy most, amikor a munkahelyeket, a korábbi bér- és életszínvonalat kell védeni, akkor nem megy-e ezzel szembe egy kiemelt bérrendezés egy csoport esetében.

Ezzel kapcsolatban úgy foglalt állást: a járvány nem ellene, hanem inkább mellette szól az orvosbérek nagyarányú rendezésének. “Most összefogásra van szükség, ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében áttörő erejű javulást kell elérnünk, és ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog” – mondta Orbán Viktor, jelezve azt is, hogy a MOK javaslata alapján kivezetik a hálapénzrendszert. Várakozása szerint januárra sikerülhet minden részletkérdést tisztázni.

Hozzátette azt is: az orvosi jogviszonyok rendszere ma nehezen átlátható, ezért létrehoznak egy új, egészségügyi munkajogviszonyt – az állami, az egyházi és az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozóknak -, egy speciális, egységes szabályrendszert.

Az emelés mértékéről azt közölte: “lehet mondani a duplázódást”, de nincs egységes szám, nem minden orvost érint majd azonos módon a változás, az orvosi kamara javaslatait fogadták be. Példaként említette, hogyha egy rezidens eddig 300 ezer forintot keresett, akkor ezután 600 ezret fog.

Kiemelt kép: Orbán Viktor az unokájával – Forrás: Facebook/Orbán Viktor