2022-től a rendszerváltás óta a legnehezebb évnek nevezte Orbán Viktor a keddi rendkívüli Kormányinfón. A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztató keretében értékeli az évet. Cikkünk folyamatosan frissül…

Legnehezebb év

“Megpróbálom összefoglalni, hogy kormányzati látószögből hogyan fest a 2022-es év a magyaroknak. Ez volt a rendszerváltás óta Magyarország legnehezebb éve, de rendkívüli teljesítmény nyújtott az ország” – kezdte rendkívüli sajtótájékoztatóját Orbán Viktor.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Választások

Az országgyűlési választásokról azt mondta, 3 milliárd dollár állt szemben 3 millió szavazóval. A szavazók nyertek, és ez azért is fontos, mert így stabil, kiszámítható kormány alakult. 1990 óta csak nálunk nem volt előrehozott választás.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Háború

“Európa már belesodródott a háborúba. aki fegyvert szállít, az bokáig, aki a katonákat képez ki, az derékig, aki egy egész háborúzó országot, az szügyig van benne a háborúban” – mondta a miniszterelnök. A miniszterelnök azt mondta, hogy Európa nem lesz benne nyakig a háborúban, “mi továbbra is kimaradunk belőle”. Viszont az ukrajnai menekülteknek sosem látott mértékű humanitárius segélyt adtunk és adunk.

2023-ban a legfontosabbak

A miniszterelnök szerint 2023-ban a legfontosabb dolgok ezek lesznek: kimaradjunk a háborúból, kimaradjunk az európai recesszióból, pluszban legyen a gazdaság, egyszámjegyű legyen az infláció.

Szja-mentesség

Orbán Viktor azt mondta, a kormányülésen döntenek arról, hogy a fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyereket vállaló nőknél 30 évre emeljék.

Lánchíd felújítása

Az Origo kérdésére, miszerint a Lánchíd felújítására a kormány odaadja-e a fővárosnak a beígért 6 milliárd forintot, a miniszterlnök azt mondta, hogy Budapest és a kormány között van egy szerződés, amelyet majd a jogászok megvizsgálnak. Másrészt a miniszterelnök szerint a Lánchíd valóban egy hungarikcum, “amelyet felújítottuk, költöttünk rá egy csomó pénzt és se gyalog, se autóval nem lehet átmenni rajta. Még szerencse, hogy a halak szabadon úszhatnak alatta”.

Rezsitámogatás

A „teljes rezsivédettség” alatt álló magyar gázfelhasználók aránya 75 százalék, és a maradék 25 százalék, akiknek már magasabb díjat kell fizetniük, nagyjából lefedik a módosabb rétegeket” – mondta az ATV kérdésére a kormányfő. Orbán Viktor azt mondta, hogy szerinte ez egy jó rendszer. “Képes voltunk éveken át stabil árakat biztosítani. Ezen módosítanunk kellett, de ezt már megtartjuk, ameddig lehet”.

Pedagógusok tiltakozása

A pedagógusok tiltakozásáról azt mondta a miniszterelnök, hogy „ha valaki sztrájkol, az törvényes dolog, aki csak beüzen, hogy ma nem dolgozik, az törvénytelen”. Arra kéri a pedagógusokat Orbán, hogy ha nem értenek egyet szakmai vagy politikai célokkal, akkor is tartsák be a szabályokat. A béreket persze mindenképpen emelni kell. Ha nincs EU-s pénz, akkor lassabban tudjuk felemelni a fizetésüket, ha lesz, akkor hamarabb.

Rendkívüli kormányinfó

Orbán Viktor szerda délelőtt 10 órakor értékeli az elmúlt évet, stratégiai képet vázol fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszol – tájékoztatta az MTI-t a rendkívüli Kormányinfó kapcsán Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Ez a 3. nemzetközi sajtótájékoztató

Orbán Viktor év végi vagy év eleji nemzetközi sajtótájékoztatója 2019 óta immár hagyománnyá vált, Idén is a Karmelita kolostorban tartják az eseményt.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Forrás: Facebook/Orbán Viktor