Orbán Viktor egy órával ezelőtt harangozta be a közösségi oldalán, hogy hamarosan fontos bejelentést készül tenni. A részletekre aztán nem is kellett sokat várni, ugyanis pár perccel ezelőtt a miniszterelnök egy videó formájában adta hírül: élelmiszerár stopot vezet be a kormány hat alapvető élelmiszer tekintetében.

Friss döntések

Orbán Viktor a kormányülést követően ismeretette a kormány legfrissebb döntéseit, a felvételen elmondta, hogy a benzinárak befagyasztását követően több élelmiszer árát is rögzítik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A kormány döntése hat termékkategóriára vonatkozik:

  • kristálycukor
  • búza finomliszt
  • napraforgó étolaj
  • tehéntej (2,8 százalékos)
  • disznócomb
  • csirkemell

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Ezeken az árakon kell maradjnak a termékek

A döntés értelmében minden üzletben a tavaly október 15-i szintre kell visszaállítani ezeknek a termékeknek az árát, február elsejétől már ezen a szinten lehet csak őket értékesíteni.

Itt a videó:

Egekben a baromfi ára

Az RTL Híradója egybként éppen tegnap este számolt be róla, hogy már 10. hónapja emelkedik a baromfihús ára, a KSH adatai szernt ez az egyik legjobban dráguló élelmiszer. A megkérdezett vásárlók aggodalmukat fejezték ki, ugyanis a bérek nem követik ezt a drágulást.

Takarmánydrágulás

Mint a riportban elmondták az állattartók a takarmánydrágulás miatt kénytelenek emelni áraikat, a keltetők számára pedig az energiaárak elszabadulása is plusz terhet jelent. A terméktanács szerint az egész ágazatban 25-30 százalékkal megugrottak a bérköltségek is, ezért kell többet kérni a baromfiért.

Magasabb áron a disznóhús

A híradóból az is kiderült, hogy a baromfi fogyasztói ára tavaly novemberben már 9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbihoz képest, a sertéshús ára viszont 1,1 százalékkal csökkent. Európa-szerte jellemző azonban, hogy a tenyésztők nem tudják az önköltségeiket az átadási áraikba beépíteni, emiatt a sertéshús ágazatban is áremelkedés várható.

Tarható lesz?

A GKI adatai szerint egy átlagos háztartás tavaly havi 21 ezer forintot költött húsra, ami a legtöbb az élelmiszerek közül. Idén akár 20 százalékos drágulás is várható, ami évi 50 ezer forint többlet kiadást jelent a családoknak, legalábbis jelentett volna, de a most bejelnetett élelmiszerár stop felülírhatja mindezt. Persze kérdés, hogy tudják-e alacsonyabban tartani az árakat a sertés, valamint a csirkehús esetében, ha a takarmány ára nem megy lejjebb. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Krizsán Csaba