Minden 65 év feletti regisztráltat, akit el tudtak érni, már beoltottak – többek közt erről beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint ahhoz, hogy a szülők visszamenjenek dolgozni, meg kell nyitni az óvodákat és az alsó tagozatokat.

Iskolakezdés

Az óvatosság és a fokozatosság miatt döntöttek úgy, hogy az általános iskolákban csak az alsó tagozatosok mennek hétfőtől iskolába. „Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az oltható emberek száma eléri az 50 százalékot, és pillanatokon belül át is lépjük ezt a választóvonalt. Tehát többen lesznek védettek, mint azok, akik nem” – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

2 gyerek van lélegeztetőgépen

A bölcsődék esetében jól látszott, hogy egyre több szülő viszi a gyermekét az intézménybe. Összesen két gyermek van lélegeztetőgépen, és 27 gyerek van kórházban. Ha azt akarjuk, hogy az élet újrainduljon, ahhoz most ezt a lépést meg kellett tenni – mondta a kormányfő. Az alsó 4 osztályban nincsen osztálybontás, a szülőknek megvan a lehetőségük, hogy ne menjenek a gyerekek iskolába, az igazgatók döntenek majd. 

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

240 felett a halottak száma

A miniszterelnök azt mondta, hogy a várthoz képest kevesebb tanár jelentkezett az oltásra. Legfrissebb adatok szerint a beoltottak száma 3,145 millió, és több mint 1,3 millióan kaptak második oltást. Több mint 240 ember halt meg, 9459 ember van kórházban, 1117 ember van lélegeztetőgépen.

Vizsgálják az egydózisú vakcinát

Orbán Viktor azt mondta, hogy a következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát „Kiesett több mint 500 ezer nyugati vakcina, ezért egy szokatlan lépésre kellett szánni magunkat, és olyan vizsgálatok lesznek a Janssen vakcinánál, mint a keleti vakcinák esetében”.

Nem törlik el a regisztrációt

A miniszterelnök azt mondta, hogy nem fogadják meg a baloldal tanácsát a regisztráció eltörléséről. Tudni kell, hogy kik akarnak oltást, és ez alapján lehet megmondani, hogy hová mennyi oltóanyag kell. A 65 év feletti regisztráltak közül mindenkit beoltottak, akit el tudtak érni. „Akit a vírus halálosan megbetegíthet, azokat beoltottuk már”.

Háziorvosok

Orbán Viktor szerint a legnagyobb közbizalom az orvos iránt volt mindig is. „Ilyen tapasztalatok miatt döntöttek úgy, hogy a háziorvosokra épül az oltási program. Ők rendelkeznek a legjobb terepismerettel, és ők ismerik legjobban az embereket. Ha valaki nem ért valamit, akkor az bátran fordulhat a háziorvosához”.

Ellenzék

„A hatalom éhségét nem tudja legyűrni a baloldal, és úgy viselkedik, amire sehol nincs példa Európában. Eszement dolgokat tapasztalunk, és nagyon nehéz sérelmeket okozó tónus nélkül beszélni a dolgokról. Ez nem egy egészséges dolog”.

Szankcionálnák az oltásellenességet

Orbán Viktor azt mondta, hogy több képviselőtársa javasolta, hogy legyen jogi vonzata az oltásellenességnek, de ő ezt nem támogatja, szerinte inkább a védekezésre kell koncentrálni. Én visszatartom a képviselőimet, hogy lépjünk fel az oltásellenes politikával szemben” – jelentette ki a miniszterelnök.

Újraindítás

“Volt olyan kerület, az I. kerület, ami megduplázta a teraszom díját. Most eltöröltük a teraszdíjat. Áprilisban és májusban is lesz bértámogatás, automatikusan utalják majd ezt” – mondta Orbán Viktor. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Forrás: MTVA