Szigorítani kell az utazási szabályokon – ezt mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök szerint olyan nagy a baj, hogy ismét „életbe lép a kórházakban a vezénylés”.

Legfrissebb adatok

A legfrissebb adatok szerint 4668 új fertőzött, és 123 beteg halt meg a koronavírus szövődményei miatt. 451 ember van lélegeztetőgépen, és 5027 ember van kórházban, „a helyzet drámaian romlik”  – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Emelt szintű készültség

A miniszterelnök elnök azt mondta „a mai Operatív Törzs ülésén elrendeltem egy emelt szintű készültséget a kórházakban”. Orbán Viktor közölte, hogy egy megerősített vezetési rendszer van.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Életbe lépett a vezénylés

„Ismét életbe lépett a vezénylés. Újra azt a régi készültséget állapotot kell visszahozni, ami áprilisban és novemberben volt” – mondta a miniszterelnök.

Húsvétra legalább az egyik oltást

„Húsvétra az összes regisztrált legalább az első oltását meg fogja kapni” – erősítette meg újra a hetekkel ezelőtti kijelentését Orbán Viktor. Igaz korábban arról nem volt szó, hogy csak az első oltást megkapják meg a regisztráltak.

Oltási program

A kormányfő elmondta, hogy sokkal több embert is be tudnánk oltani, mint amennyi vakcina van. Jól halad az oltási program.

Szigorúbb utazás

A miniszterelnök azt mondta, hogy megkérte az operatív törzset, hogy dolgozzanak ki egy nagyon szigorú utazási szabályokat, az új szabályok az üzleti utakra is vonatkoznak majd.

Sokan szeretnének Afrikába utazni

Orbán Viktor azt mondta, „hogy a magyar okosba kitalálja, hogy üzleti útra megy”. A miniszterelnök azt hallja, hogy sokan szeretnének Afrikába utazni, mert „az most olcsó”.  Az Európán kívüli üzleti utazásokat radikálisan csökkenteni kell.

Nagy a baj az unióban

Orbán Viktor az uniós csúcsról azt mondta, hogy sokan aggódnak a gazdaság megbénulása miatt. A kamionosok tesztelése okozott problémát – tette hozzá. Olyan nagy a baj az unióban, hogy az egymás felelősségre vonásának nincs itt az ideje.

Időt veszített a bizottság

„A személyforgalom korlátozása mellett fenn kell tartani az árú és a tőke szabad áramlását”.  Orbán Viktor elmondta, hogy a bizottság jól tárgyalt, de ezzel időt vesztett, mert olcsóbbá akarták tenni a vakcinákat. A bizottság tegye a dolgát, de ne álljon egy lábon az unió sem. 

Kiemelt kép: operatív törzs ülése – Forrás: Facebook/Orbán Viktor