Orbán Viktor, a június 9-i választások előtt, a kampány részeként, a Blikk szerkesztőségébe is ellátogatott, ahol egy hosszabb videóinterjút adott. A riporter sok más téma mellett Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról is kérdezte. A miniszterelnök azt mondta, mindkettővel találkozott a lemondásuk óta, Varga Judit véleményét még most is kikéri egyes ügyekben. A volt köztársasági elnökkel egy kellemetlen beszélgetésen estek át.

Villámcsapásként jött az ügy

„A villámcsapás jellege. Vannak dolgok, amelyekre föl lehet készülni, de itt egyszer csak azt láttam, hogy támadást indítottak a baloldali pártok a köztársasági elnök asszony ellen. Az volt a baj, hogy én teljesen eszköztelen voltam abban a helyzetben. Magyarországon a köztársasági elnöki intézmény jól el van választva a mindenkori kormánytól és a mindenkori parlamenttől” – ezt mondta a bulvárlap videóinterjújában Orbán Viktor Novák Katalin kegyelmi botrányával kapcsolatban.   A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Jó döntést hozott

„Az elnökkel kapcsolatos ügyekkel foglalkozni egy érzékeny dolog és én igyekszem nem is foglalkozni velük. Van egy-két olyan ügy, amely kizárólagos elnöki hatáskör és jobb, ha a kormány abba nem ártja bele magát. Ilyen a kegyelmi ügyeknek a rendszere is. Ilyenkor az elnöknek kell döntést hoznia. Novák elnök asszony meghozta a maga döntését és szerintem jól döntött, amikor lemondott. Én ezt csak nézni tudom, ezt a folyamatot nem szabad a kormány részéről befolyásolni” – mondta a miniszterelnök.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ittak egy kávét

Orbán Viktor azt mondta, a köztársasági elnök lemondása után találkozott vele, „akkor, amikor már túl volt ezen az egészen”. Egyik alkalommal leültek, ittak egy kávét. A miniszterelnök szerint nem volt egy kellemes beszélgetés. Orbán Viktor azt mondta, ő nem csak kollégája, hanem barátja is Novák Katalinnak és ezt a barátságot nem akarja megtagadni.

Formális ellenjegyzés

Varga Judit is lemondásáról azt mondta, hogy a volt igazságügyminiszter, inkább egy vezéráldozata a kegyelmi botránynak. Ugyanis 20-30 éves gyakorlat, ha egy köztársasági elnök hoz egy döntést egy kegyelmi ügyben, akkor azt formálisan a miniszter ellenjegyzi. Orbán Viktor szerint még akkor is, ha nem ért vele egyet.

Túlzás volt a lemondása

„Úgy vélem, neki sem volt más választása, mennie kellett, de ott érzek egy túlzást. Vele szemben a sors itt méltánytalan volt. Nagyon sajnálom, hogy az igazságügyi miniszter asszony ebbe a helyzetbe került” – mondta Varga Juditról Orbán Viktor.

Kikéri a véleményét

„Az igazságügyi miniszter asszonnyal gyakrabban találkozom, kíváncsi vagyok a véleményére, vannak ügyek, amelyekben kifejezetten számítok a véleményére most is. Nagyon ritkán kerül Magyarországon előtérbe olyan felkészült, tapasztalattal rendelkező, európai kitekintésű politikus, mint Varga Judit, úgyhogy én igyekszem az ő tudását bekötni valahogy a saját döntéseimbe” – mondta az egykori politikusról a miniszterelnök.   A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Elnöki kegyelem

Mint ismert, Novák Katalin, tavaly áprilisban, elnöki kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének. K. Endrét azért ítélték el, mert a gyermekotthon igazgatójának segített eltussolni a pedofil cselekményeket. K. Endre, az intézmény igazgatóhelyetteseként pénzt és cigarettát adott a nemi zakaltáson átesett nincstelen gyerekeknek. Ezt az embert részesítette elnöki kegyelemben Novák Katalin, mint utóbb kiderült, Balog Zoltán, református püspök kérésére. A pedofil igazgató miatt a gyermekotthon egyik lakója öngyilkos lett.

Lemondott Novák Katalin

Novák Katalin kegyelmi ügye csak idén februárban került nyilvánosságra, miután a 444.hu beszámolt róla. A köztársasági elnök napokig hallgatott, majd egy nyilvános eseményen, újságírói kérdésre azt mondta, elutasítja a pedofíliát és soha nem adna kegyelmet egy érintettnek. Több tüntetésen is követelték a köztársasági elnök lemondását, aki megszakította Közel-Keleti útját és egy rövid beszédben lemondott. A beszéd elhagzása után néhány perccel, Varga Judit közösségi oldalán jelentette be, hogy visszavonul a közélettől és lemond a Fidesz EP listavezetői pozíciójáról.   A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Novák Katalin és Orbán ViktorMiniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI