A miniszterelnök szombat délelőtt a Belügyminisztérium ajtajában arról beszélt, hogy az ország felkészült a járvány második hullámára, a kórházakban 10 ezer szabad hely van, senki sem marad ellátatlanul ha elkapja a vírust. Orbán Viktor azt is mondta, hogy szankcionálni fogják azokat, akik nem tartják be azt a kevés szabályt, amire kérik őket.

A miniszterelnök az operatív törzs szombat reggeli ülése után arról beszélt: szeretnék kikényszeríteni, hogy a jelenleg érvényben lévő, kevés korlátozást be is tartsák az emberek.

Orbán Viktor szerint felkészültünk a második hullámra, a kórházakban több mint 10 ezer szabad ágy van és lelegeztetőgépből is van elég. Mint mondta: egyetlen magyar ember sem marad ellátatlanul, ha elkapja a vírust.

A miniszterelnök arról is beszélt, szeretnék valahogy kikényszeríteni, hogy a jelenleg érvényben lévő kevés szabályt betartsák az emberek, mert ha nem tartják be, kénytelenek lesznek szankciókhoz kötni azokat.

Az iskolákat egyelőre tudják üzemeltetni, összesen 3 iskolát és 16 óvodát kellett eddig bezárni. Október elsejétől kötelező lesz a testhőmérséklet-ellenőrzés az iskolákba való belépés előtt – tette hozzá.

A koronavírus-tesztek hatósági árasak lesznek, az árról a szerdai kormányülésen születhet döntés. A miniszterelnök kijelentette, hogy az influenza elleni védőoltást – amelyet önkéntesen lehet kérni – ingyenessé tudják tenni az egész országban.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök – Forrás: Facebook/Orbán Viktor