Szombat délelőtt tartott tusványosi beszédében Orbán Viktor bejelentette, hogy minden olyan beruházást leállítanak, amelyet nem kezdtek el építeni, de amelyek folyamatban vannak, azt befejezik, mert nem akarnak torzókat hagyni. A kormányfő bejelentésének már megvannak az első áldozatai. Hiába kapott 9 milliárdot Óbuda egy gimnázium felújítására, most ebből sem lesz semmi. A polgármester kiakadt.

Amit nem kezdtek el építeni, az nem lesz

Orbán Viktor az erdélyi Tusványoson, a 31. Bálványosi Szabad Egyetemen tartott egy órás beszédében elmondta, hogy a rezsicsökkentés fenntartása 2 ezer milliárd forintnál is többe került volna az országnak, ezért azon módosítani kellett. Ehhez kapcsolódóan azt is elmondta a miniszterelnök, hogy részben a rezsicsökkentés és a honvédelmi költségek miatt minden tervezett, de nem megkezdett beruházást leállít a kormány. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hiába a jóváhagyott terv

Tegnap már meg is volt ennek a bejelentésnek az első áldozata. Óbuda polgármestere, Kiss László a közösségi oldalán számolt be arról, hogy pár napja értesítették őt, hogy hiába a már jóváhagyott fejlesztési terv, nem újítják fel a Veres Péter Gimnázium épületét.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Felfüggesztett beruházás

Mint a levélből kiderül, az óbudai gimnázium teljes körű felújítása is azért marad el, mert a kormány minden tervezett, de még nem elkezdett beruházás kivitelezését felfüggesztette: a Beruházási Ügynökség is a rezsicsökkentés védelme és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedésekről szóló kormányhatározatra hivatkozik.

Ledöbbent a polgármester

„Magam döbbenetesnek tartom, hogy a kormányzat felelőtlen gazdálkodása miatt újabb kerületi (ezúttal állami) fejlesztések nem valósulnak meg. Sajnos ez nem az első eset,amikor a 3. kerületieket károsítja meg a kormányzat rossz gazdaságpolitikája” – írja erről a polgármester.

9 milliárdból újult volna meg

Óbuda honlapján még elérhető a februári hír, mely szerint „kormányzati forrásból, közel 9 milliárd forintból újult volna meg Óbuda-Békásmegyer és Magyarország egyik legrangosabb gimnáziumának épülete. Az iskola évről évre az ország 10 legjobb gimnáziuma között szerepel.

Nem lesz most semmi belőle

A beruházást követően közel 300 négyzetméterrel bővült volna az iskola alapterülete és a 21. századi oktatási elvárásoknak megfelelő struktúra került volna kialakításra. Megújult volna a homlokzat, az épület gépészeti és villamos rendszere, az egész iskola energiatakarékossá és akadálymentessé vált volna. 2024-ben már egy modern és a gimnázium eredményeihez méltó épületben kezdhették volna meg a tanévet a diákok. Ebből most nem lesz semmi.

Bármikor jöhet a levél

Várhatóan Budapesten és környékén még számos beruházásról fognak hasonlóan dönteni, ahol eddig nem kezdődött el a kivitelezés, bármikor kaphatnak egy ugyanilyen levelet a Beruházási Ügynökségtől. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor Tusványoson beszél – Forrás: MTI