Orbán Viktor idén is a Várkert Bazárban tartja az évértékelő beszédét. A miniszterelnök 1999 óta tart évértékelőket, idén 25. alkalommal értékeli nyilvánosan az elmúlt évet. Orbán Viktor most először szólal meg nyilvánosan azóta, hogy lemondott Novák Katalin és Varga Judit.

Rémálom

„A ’24-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul, a köztársasági elnök benyújtotta a lemondását. Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel, hiszen Novák Katalin a magyarok jobbik énjét testesítette meg, családanya volt” – kezdte évértékelő beszédét a miniszterelnök.  „Távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarország számára” – mondta Orbán Viktor.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nők a politikában

Orbán Viktor szerint Novák Katalin természetességgel mutatta meg, hogy a nők érzelem- és gondolatvilága nélkülözhetetlen a politikában is, mert férfi és nő külön csak fél, de együtt egy egész, akik képesek teljes, egészséges és boldog életet teremteni a családban és a hazában is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Döntését elutasították

„Távozása, bár helyes, de nagy veszteség Magyarország számára. A lemondás oka, hogy egy gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény leplezéséért elítélt embernek elnöki kegyelmet adott. Döntését a magyarok elsöprő többsége nem fogadta el és elutasította, márpedig az elnök legszebb és legnehezebb feladata a nemzeti egység fenntartása, ha ez bármilyen okból megbillen, akkor a helyreállítása is”

A nemzet újraegyesítése

Orbán Viktor azt mondta: „Az elnök helyreállítani már nem tudhatta az egységet, ahogy az a lemondóbeszédéből is kiderült, az történt, aminek történnie kellett: a kibillent egyensúlyt helyreállítani, a felháborodás hullámait megszelídíteni, a család- és gyermekvédelem ügyében a nemzetet újraegyesíteni csak az elnök lemondásával és új elnök hivatalba lépésével lehet”.

Varga Judit távozása

A miniszterelnök ezután Varga Judit felelősségéről beszélt. Igazságügyi miniszterként 25 év töretlen gyakorlatát folytatva írta csak alá a kegyelmi kérvényt, bár a miniszterelnök szerint Varga távozása egy kellő, de igazságtalan következmény. Orbán szerint viszont „jó emberek is hoznak rossz döntéseket”, de a gyerek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után, kegyelemnek helye ilyenkor nincs. Ezért a lemondások helyesek voltak. Orbán végül azt mondta, Novák és Varga munkáját „zaklatott szívvel” bár, de megköszöni.

Gyermekvédelmi rendszer felülvizsgálata

Orbán Viktor a tanulságokon túl a feladatok közé sorolta a gyermekvédelmi rendszer megerősítését, átfésülését, egészen az alkotmánytól a miniszteri rendeletekig. Az áldozatok kálváriája kötelezi őket, hogy megerősítsék a gyermekvédelmi intézmények vezetését, felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat, ezeket egy új gyermekvédelmi csomag formájában be kell nyújtaniuk. A baloldalt kétszínűnek nevezte, azt üzenve nekik, hogy ott majd vitézkedhetnek, lehet majd kapaszkodni.

Lemondott Novák Katalin

Novák Katalin múlt szombaton mondott le köztársasági elnöki pozíciójáról, miután kiderült, hogy elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóját, aki bűnsegédje volt a pedofil igazgatónak. A bicskei gyermekotthonban ugyanis évekig gyermekeket molesztált az igazgató. Sokszor néhány ezer forintért kellett a szülő nélküli, nehéz helyzetben élő kisfiúknak kielégíteniük a pedofil, ferdehajlamú János bácsit.

Kirúgták a nevelőt

Volt olyan nevelő az intézményben, aki megtudta, hogy mi folyik a gyermekotthonban és vizsgálatot kért. Ekkor őt kirúgták, K. Endre pedig, akinek kegyelmet adott Novák Katalin, zsarolással elérte a bántalmazott gyermekeknél, hogy vonják vissza a feljelentésüket.

Öngyilkos lett az egyik áldozat

Az egyik fiú már annyira nem bírta elviselni az igazgató megaláztatását, hogy a vonat elé vetette magát. Ekkor egy másik áldozat elment a rendőrségre és feljelentetést tett. Így indult el a nyomozás, amelynek az lett a vége, hogy az igazgató és a igazgatóhelyettes, a most kegyelembe részesített K. Endre is börtönbe került.

Pápalátogatás

Tavaly áprilisban, a pápalátogatásra hivatkozva, Novák Katalin elnöki kegyelembe részesítette az egykori igazgatóhelyettest, aki többször bezárta a bántalmazott gyerekeket az irodájába és így probálta rávenni őket, hogy vonják vissza a feljelentésüket.

Tüntettek ellene

A 444 írta meg 2 hete, hogy K. Endre kegyelembe részesült, ebből lett egy általános felháborodás, a Sándor-palota előtt tüntettek az ellenzéki pártok és civil szervezetek, Novák Katalin lemondását követelték. Másnap, a köztársasági elnök lemondott és lemondott Varga Judit is, aki akkori igazságügyminiszterként ellenjegyezte az elnöki kegyelmet.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Novák Katalin, Orbán Viktor – Forrás: MTI/Máthé Zoltán