Szombaton emelik ki és hatástalanítják a Duna budafoki szakaszán korábban megtalált két egytonnás robbanótestet. A lakosság biztonsága érdekében a környéken élőknek el kell hagyniuk a területet, illetve útlezárások, menetrend-változások is lesznek.

A hirdetési lapok a kukába kerülnek, de az internetes hirdetés nem. Ki dobná el a telefonját? Érj el azonnal olcsón 20 ezer embert. Reklámozd a szolgáltatásod a Facebook oldalunkon. Részletek itt!

Az emberek biztonsága az első

A Duna fővárosi, XXII. és XXI. kerületek közötti szakaszán tavaly ősszel megtalált két darab, egyenként egytonnás, második világháborús amerikai bomba kiemelését és hatástalanítását 2019. március 23-án szombaton hajtják végre a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái.

A művelet idejére a környéken élők és dolgozók biztonsága érdekében Budafokon 1 kilométer sugarú körben a BRFK kiürítést rendelt el.

Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak legkésőbb délelőtt 10 óráig el kell hagynia, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza.

Budafok Önkormányzata a lakosság számára három befogadó helyet jelölt ki, valamint a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók szállításáról és felügyeletéről is gondoskodik.

Kapcsolódó cikk: Várhatóan szerdán emelik ki a bombát a Dunából

Lezárják a 6-os út egy szakaszát

A robbanótestek kiemelése és hatástalanítása idejére, várhatóan szombat délelőtt 10 órától a 6-os számú főút Savoya Park és a budafoki lehajtó közötti szakaszát lezárják, a MÁV székesfehérvári vonalán Kelenföld-Érd alsó-Tárnok közötti szakaszon szüneteltetik a vonatközlekedést.

A kiürítéssel érintett területen található közösségi közlekedési megállókban szombaton reggel 8 és 10 óra között a buszjáratokra már csak felszállni lehet majd, várhatóan 10 órától pedig a területet elkerülik a tömegközlekedési eszközök, buszjáratok a hatósági zárás feloldásáig. A kiürítéssel érintett terület biztonságáról a rendőrség gondoskodik.

A kiürítési területen található háztartások postaládáiba tájékoztatókat juttat el Budafok-Tétény Önkormányzata, a kiürítés során a mozgásukban korlátozott, idős vagy várandós lakosok szállításának megkönnyítése érdekében Budafok-Tétény Önkormányzata különbuszokat állít forgalomba.

A 2018 októberében megtalált robbanótestek a lakosságra, valamint a vízi és szárazföldi közlekedésre eddig nem jelentettek közvetlen veszélyt, kiemelésükre azonban a Duna alacsony vízállása miatt az elmúlt időszakban nem volt lehetőség.

A műveletet Budapest Főváros Védelmi Bizottság koordinálása mellett a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, a Budapesti Rendőr Főkapitányság, Budafok-Tétény Önkormányzata, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a BKK, a MÁV, a Fővárosi Csatornázási Művek és Budapest Főváros Kormányhivatala készítették elő – írja a Kormanyhivatal.hu.

Bombát találtak az általános iskola udvarán, nagy volt az ijedtség

Kiemelt kép: illusztráció